На 30 септември излиза от печат „Геният” на А. Скот Бърг, образцов биографичен разказ за легендарния редактор на издателство „Скрибнър” Максуел Евартс Пъркинс.

„Геният“ (превод: Надежда Розова, 584 стр., 25 лв.) ни въвежда зад кулисите на творческото писане и сложните взаимоотно¬шения на Макс Пъркинс с едни от най-големите литературни светила на XX век – Скот Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф.

Като оставим настрана любопитните подробности за редакторската работа, читателят научава много и за неговия личен живот, за турбулентния му брак, за неподкупната му почтеност и ексцентричност, както и за необичайната му връзка с човек от висшето общество – негово доверено лице в продължение на 25 години.

Неуморният визионер, всеотдаен към талантливите в литературата, оживява от страниците на тази превъзходна биография не само като интелектуалец със завиден нюх, познания, размах и дързост, а и като литературен критик, предан приятел и изповедник, като грижовен баща и благороден човек със своите умилителни странности и предпочитания.

Роден на 4 декември 1949 г., Андрю Скот Бърг е всепри¬знат автор на биографии. Има пет забележител¬ни книги в актива си, като Lindbergh му носи „Пулицър“, а Kate Remembered е водещ бестселър в листата на „Ню Йорк Таймс“ през лятото на 2003 година. „Геният“ се превръща в литературна сензация още с излизането си през 1978 г. и грабва Националната награда за литература на САЩ.

Премиерата на блестящата биографична драма „Геният”, създадена въз основа на произведението на А. Скот Бърг, е сред акцентите в програмата на CineLibri и ще се състои на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. В кожата на Макс Пъркинс влиза Колин Фърт, Джъд Лоу е Томас Улф, а Никол Кидман е убедителна в ролята на дизайнерката Елейн Бърнстийн. Второто издание на уникалния по рода си кино-литературен фестивал ще се проведе от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна и още няколко града в страната.