Георги Бранев – автор на книгата „От облак на облак. Четива за между две гари“ и на изложбата „Портрети на войници от Дунавския полк“, кани приятели и почитатели на тяхната премиера.

Другият домакин на събитието е ИК КИБЕА, с чиято помощ сборникът с разкази видя бял свят.

Откриването на изложбата и представянето на книгата ще се състоят на 29 октомври от 18 ч. в Общинска галерия „Сердика“ (Женски пазар, ул. „Цар Самуил“ 90/Б, ет. 2).

Мъжкото и женското начало са постигнали странно, но ясно споразумение кой за кои импулси от творческото вдъхновение на художника отговаря. От стените бодро се усмихват солдатите от Дунавския полк – платното е територия на мъжката енергия. Женската енергия пък е повелителка на Браневото перо: разказите му са населени с персонажи от „по-умния“ (цитат) пол.



За книгата

От облак на облак. Четива за между две гари

Сборник с разкази, непретенциозно написани за разтуха според самия автор. Стилово представляват умилително-сантиментална препратка към литературния сказ от времето на социализъма. Ако автоматично прозрете езиковия субект отвъд последната дума, ще оцените и хумора на запаления по тънката част, както също се казваше тогава, лиричен герой. Той се вози на таратайка, а денят му е населен я с дръгливи героини; я с другарки и хубавелки, които си ги бива за потребление всякакво, даже на дневно осветление; я с грешки на природата. Впрочем, по собствените му признания заради тази си „любов – висока или съвсем ниска“ към жената той я изобразява (жената) изключително словесно, а с четка посяга само на мъжкия пол.

И доколкото г-н Бранев определя разказите си като „четива за между две гари“, сигурно за тях ще има доста пътници.