„Сляпата Вайша” е проект, който можеше и да бъде реализиран в България – зад това становище застава Георги Господинов - авторът на разказа, вдъхновил Тео Ушев за номинирания за „Оскар” късометражен филм.

„За създаването му са били необходими 50-60 хиляди канадски долара. Това не е непосилно за нито една държава. От филмовия фонд в Канада обаче настоява и искаха Тео да работи с тях, независимо по какъв проект. В България институциите трябва да започнат да търсят авторите, да организират конкурси”, обясни пред bTV Господинов.

Той разкри още, че все още не е сигурен дали ще може да присъства на церемонията за връчването на наградите на Американската филмова академия, която ще се проведе на 26 февруари.

След като през ноември „Физика на тъгата”, която впрочем служи като вдъхновение на следващ проект на Ушев, спечели швейцарската награда „Ян Михалски”, Господинов признава, че мечтата му е българската литература да завоюва все по-добри позиции на световно ниво. Най-много трудности среща пък, когато трябва да обясни на дъщеричката си Рая дали всичко, което вижда по телевизията е вярно.

„Истина ли е това, което дават за убити деца, за удавени деца? Може ли това да се случи тук? Мога ли да я защитя? Това са много тежки въпроси. Въпроси, над които си струва да се замислим. Светът днес не е предвидил детска стая, в която малките да са отделени от това, което ние виждаме по телевизора. Ние всички сме заедно в този кошмар”, отбеляза писателят.

На въпроса дали е получавал предложения да се включи в политиката, той отговори положително. Категоричен е обаче, че не се вижда в тази роля. „Това означава, че ще трябва да спра да разказвам истории за дадения период от време”, допълни още той.