Бившата съпруга на бившия външен министър Соломон Паси – журналистката Бинка Пеева, още не може да си прости, че навремето се е съгласила едното от децата им – Исаак, да бъде кръстено на дядо си по бащина линия проф. Исак Паси.

С професора тя се среща за пръв път като студентка в първи курс по журналистика в Софийския университет, пише blitz.bg.

“Той беше не просто ерудит. Беше ми и любим преподавател. Но след години ми се наложи доста да се притеснявам от него в контекста на едни други взаимоотношения. Особено след като синът му си хвана любовница и ме остави сама да се оправям с децата”- спомня си Пеева.

Тя смята за напълно правилно решението на новата съпруга на Паси – Гергана, да кръсти бебето, което роди тези дни, не на свекърва си Лили, а на своята сестра близначка Михаела.

Запознати обаче припомнят, че старият професор и жена му не присъстваха на сватбата на Мони и Гергана, под предлог че вече са много възрастни и не се чувстват добре. Гергана явно никога няма да забрави тази демонстрация от страна на родителското тяло на Мони към нейната особа.

По ирония на съдбата терминът за раждането на бебето съвпадна със смъртта на Исак Паси, вероятно затова бяха изместени денят и часът за секцио в клиниката на доц. Атанас Щерев.

Според някои близки до семейството горкият професор не могъл да преживее резила, че синът му тръгна да се жени и да ражда деца, след като след 18 години брак заряза предишната си съпруга с 3 деца.

Щастливият Соломон Паси веднага побърза да каже, че Михаела също е староеврейско и библейското му значение е “богопомазана”.

Преди да се раздели с Бинка преди 3 години, той винаги пишеше в автобиографията си, че двамата имат 3 деца – Пейо, Ивана и Исаак, но всъщност само последният е тяхно общо дете.

На 19 години Бинка Пеева забременява с първия си син Пейо. После ражда и дъщеря си Ивана. Когато среща мъжа на живота си Мони Паси, вече има зад гърба си 18-годишен брак и множество любовни авантюри, които според нея компенсирали липсата на любов в първия й брак.

Сегашната нежна половинка на Соломон Паси - Гергана, има 8-годишна щерка от първия си брак, която се казва Катерина.