На 2 февруари излиза още едно забележително произведение на Нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса!

С „Герой по неволя“ (превод: Емилия Юлзари, 376 стр., цена: 20 лв.) разказвачът ни пренася в Перу, за да ни запознае с двама обаятелни мъже, двама „тихи“ герои, чиито съдби се пресичат неумолимо.

Единият е Фелисито Янаке, скромен собственик на транспортна фирма, който става жертва на изнудване. Другият е Исмаел Карера, влиятелен собственик на застрахователна компания в Лима, който готви план за отмъщение срещу алчните си, мързеливи синове. В романа присъстват и много от познатите ни герои на Варгас Льоса, а двама от тях, сержант Литума и капитан Силва, ще въвлекат читателя в необикновена криминална интрига.

Марио Варгас Льоса е сред величията на латиноамериканската белетристика. Неговите романи са изкусни жанрови амалгами, а историите му обитават границата между модернизма и постмодернизма. Варгас Льоса съчетава криминални мистерии с исторически факти, политическа алегория с непоколебима социална критика - всичко това облъхнато от брилянтно чувство за хумор. Творби като „Кой уби Паломино Молеро?“ и „Литума в Андите“, сега и „Герой по неволя“, свидетелстват за ангажираността на писателя с болезнената тема за същността на перуанското общество и неговите дехуманизирани механизми за подчинение и контрол.