Убийствените наводнения във Варна за малко да вземат главата на метеоролога Емил Чолаков, пише „Всеки ден".

Веселяшките прогнози, които синоптикът на БТВ прави в национален ефир, се оказаха доста неподходящи в критичните дни около пороите в Аспарухово, а управата на частната медия се е самосезирала.

Шеговитите прогнози за времето породили проблеми на Емил миналия петък, след като предишния ден той се шегувал с предстоящите порои в свой стил.

Часове преди трагедията във Варна Чолаков ръкомахаше пред картата, обяснявайки къде ще гърми и плющи, непредполагайки какво бедствие очаква региона.

„За североизточната половина от страната днес е в сила жълт код. Абе, няма как да ви го обясня - ще видите, небеса ще падат. Направо да ви завиди човек на североизточните райони, дето ще си наблюдавате апокалипсиса от първи ред", изцепи се гологлавият синоптик в национален ефир.

Въпреки предвиденото количество валежи обаче Чолаков си е нямал и идея каква трагедия ще се разиграе часове по-късно. Прогнозата била за средно количество дъжд 50 литра на квадратен метър, но според НИМХ към БАН това не било нещо необичайно или предвиждащо потоп.

В крайна сметка при нормални обстоятелства подобни валежи не биха причинили такива огромни щети, ако нямаше други предпоставки това да се случи. Нелепата случка обаче изострила до краен предел отношенията в метеорологичния отдел на БТВ.

Забавният начин на представяне на прогнозата на времето на Емил открай време не се долюбвал на всичките му колеги, които смятали, че с шегите си за снегояди синоптикът неглижира рубриката, която в крайна сметка е сериозна.

Заради гафа си гологлавкото отнесъл сериозно мъмрене от страна на шефовете си и освен това ще бъде финансово наказан, издават хора от екипа. Освен това оттук нататък му били забранени импровизации с решенията на майката природа заради възможността гафът да се повтори.

Емо обаче се чувства жертва в случая, тъй като по никакъв начин не е предполагал, че предвиденият на шега от него апокалипсис ще се случи наистина и дори ще вземе човешки жертви. Чолаков дори умувал по какъв начин да поиска извинение от засегнатата аудитория.

Той обаче е убеден, че в крайна сметка истинският виновник за трагично развилите се събития е в държавата, а прогнозата му е била съвсем на място.