Фолк певицата Глория нагло окраде примата на българската естрада Лили Иванова, видя "България Днес".

Чалгарката не спира да изпълнява хитовете на Лили на свои участия и докато някои от феновете й са доволни от този факт, голяма част от тях се дразнят на наглостта на Гло.

Примата на българския фолк не пропуска към края на изявите си в столични чалготеки и на частни партита да извие глас с някой от вечните хитове на Лили.

В социалните мрежи непрестанно биват споделяни клипове от частни партита, на които пайнерката забавлява гостите си с "Осъдени души", "Детелини" и много други вечни хитове на Лили.

"Не я е срам да разваля песните на Иванова с чалгарските си извивки" - коментират зложелатели на певицата в мрежата.

Според запознати Лили била бясна от наглостта на фолкаджийката, която дори не се е свързала с нея за позволение да изпълнява хитовете й.

Още преди година Лили надигна вой до небесата и бе категорична, че ще заведе иск срещу фолк певицата за 100 000 лева.

Въпреки че тогава на Глория й се размина, чалгарката не си взе поука и до днес продължава на краде творчеството на Иванова.



"България Днес" потърси за коментар великия композитор Митко Щерев, създал едни от най-големите хитове, които Лили Иванова изпълнява. Той бе категоричен, че Глория, както и всяка друга певица, която иска да изпълнява песни извън репертоара си, трябва да се свърже с авторите на самата песен - композитор и автор на текст, за да попита може ли да използва въпросната песен и какви са условията за използването й.

"Има случаи, когато авторите не са съгласни песента им да се изпълнява от попфолк певица, защото не харесват кючека като музика например, който е в основата на попфолка. Това засяга моралните им права, които също са обект на ЗАП. Тоест само авторът и никой друг може да реши съгласен ли е даден изпълнител да изпълнява песента му, или не" - твърди Щерев, допълвайки, че въпросът винаги трябва да се разглежда както от законов, така и от морален аспект.

Според Щерев в случая Глория е нарушила един път правата на авторите, посочени в ЗАП, и втори път е скарана с морала и етиката.

"Използвам случая да призова всички певци както от поп музиката, така и от попфолка да спазват закона за авторското право! Ако искат да изпълняват в репертоара си поп хитове от български автори, да се свържат с авторите на песните и да уредят отношенията си. В противен случай трябва да им е ясно, че всеки момент може да се озоват като обвиняеми в съдебната зала за кражба на интелектуална собственост" - отсече още композиторът.