Годеницата на холивудската звезда Джордж Клуни Амал Аламудин ще участва в екип от експерти по човешки права, разследващ офанзивата на Израел в Газа, съобщи ООН.

Родената в Ливан британска адвокатка е една от тримата водещи експерти, назначени в разследваща комисия от Съвета по човешки права на ООН, която нареди разследването миналия месец. Семейството на Аламудин, която е от ливанската общност друзи, бяга във Великобритания по време на гражданската война в страната през 1975-1990 г.

36-годишната Амал, която говори перфектно арабски, френски и английски, учила във френско училище в Лондон и има дипломи от Оксфорд и от Нюйоркския университет. Според слуховете тя ще мине под венчило с 53-годишния Клуни, известен както с актьорския си талант, така и с мирните си кампании, през септември в Италия.

Аламудин е участвала и преди в международни разследвания. Тя работи с Международния трибунал, разследващ убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, и помага на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан в усилията му за постигане на мир в Сирия.

Сред нейните клиенти са бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко и противоречивият основател на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж. Другите двама членове на разследващия комитет за Газа са Дуду Диен от Сенегал и канадският адвокат по международно право Уилям Скабас, пише БГНЕС.