Хазартните компании спечелиха изненадваща правна победа в опита си да отслабят позициите на държавните дружества за хазарт в континентална Европа чрез Върховния съд на Европейския Съюз, който постанови, че немските ограничения в залаганията противоречат на европейските закони.

Съдът на ЕС заяви, че постановленията за немските държавни хазартни монополи не са "достатъчно последователни и систематични", за да подкрепят аргумента, че ограниченията служат за защита на обществото от пристрастяване към хазарта.

В редица скорошни случаи, възникнали в други държави от ЕС, съдът заключава, че ограничаването на конкуренцията е оправдано от "социална" гледна точка. Лотариите, управлявани от немските, 16 административни области и техните он-лайн спортни залагания са важен източник на държавни фондове, използвани и за културни проекти и за държавната хазна. В своето постановление, съдът констатира, че немският монопол е широко разгласен, за да привлече клиенти, подбивайки довода на държавите за ограничение на хазартната зависимост.

Залаганията за надбягвания са комерсиализирани още от 20-те години, докато ротативките, които по мнението на специалистите са по пристрастяващи от тотото, могат да бъдат използвани от всеки със собствен бизнес.

"Германия не издържа теста за лицемерие", казва Дирк Увер от адвокатска фирма Хенгелер Мюлер, която съветва компании занимаващи се със залагания. Хора, съветващи държавните монополи си признават, че са изненадани от решението. И въпреки, че може да отнеме месеци на държавите да се споразумеят за пътя напред, както и за последствията на ясния регламент, то това ще се отрази моментално върху редица случаи в Германия.

Европейските лотарии, органът който представлява държавните монополи по хазарта, отбеляза, че съдът не защитава либерализацията на хазарта. Въпреки това посочват, че немската лотария ще трябва да ограничи рекламата си, която по думите им е засилена с цел да се бори с нелегалните онлайн конкуренти.

Филипе Влеминк, правен консултант се изказва: „Германия може да продължи с монопола ако се подчини на правните решения.” Но някои съветници на германските провинции твърдят, че при прилагане на постановлението не само ще канализира рекламата, но и ще стандартизира правилата за залози на конни надбягвания и игрални машини – една сложна задача. Те казват, че като се имат предвид тези изисквания, либерализацията се оказва единственият път.

Междувременно, търговските оператори призоваха за нови правила с оглед на постановлението. “ Все повече и повече заинтересовани страни изразяват, опасение по отношение на ефикасността на забраната за онлайн игри”, по начина по който се прилага в Германия, каза Сигрид Лигне от Европейската асоциация за игри и залагания.

DW: Европейският съд отхвърли държавния монопол за хазарта в Германия
Държавният монопол върху хазарта в Германия е неоправдан и трябва да бъдe прекратен незабавно. Това постанови в сряда Върховният съд на Европейския в сряда, съобщава "Дойче Веле". Според взетото решение законът за хазарта се прилага непоследователно и не ограничава хазартните игри по адекватен и систематичен начин. Съгласно немското законодателство, само 16 държави компании могат да предложат хазартни услуги. Следователно държавата има ефективен монопол върху хазарта и лотариите. Законът също така забранява повечето уеб-базирани залагания, и рекламирането на тези услуги. Германският закон за хазарта влезе в сила през 2008 г. с цел ограничаване на нарастваща тенденция на хазарта зависимост сред хората. Критиците на закона твърдяха, че той просто гарантира, че държавата ще получи значително по-голямо парче от приходите от хазарта. Интернет букмейкърски къщи базирани в чужбина и редица частни компании за залагания са поставили под въпрос ефективността на закона, тъй като федерална държава не притежава монопол върху някои форми на хазарт като игрални автомати и казина. И освен това многобройни Интернет потребители залагат незаконно с частни компании, онлайн, регистрирани в чужбина, които са склонни да предлагат по-добри коефициенти.

Би Би Си: Европейският съд отхвърли германските ограничения върху хазарта
Ограниченията на хазарта, наложени в Германия, нарушават законите на Европейския съюз, постанови Върховния съд на ЕС. Според него германските закони, които защитават държавния монопол върху хазарта, са "необосновани". Решението ще даде "зелена светлина" за навлизането в Германия на чуждестранни компании за залагания.

Лоби група, представляваща големите хазартни фирми, включително PartyGaming и Bwin, определи решението като "повратна точка".

Немските власти пък се опитаха да оправдаят закона за монопола, твърдейки, че по този начин защитават потребителите от негативното влияние на хазарта. Според Европейския съд обаче това влиза в противоречие с популяризирането и рекламирането на хазартните дейности в Германия.

Съдът заяви: "Германският закон за спортни залози представлява ограничение на свободното предоставяне на услуги. Монополът върху организирането на спортни залози и залагания в Германия не цели да се бори с опасностите от хазарта по последователен и систематичен начин".

Европейката асоциация за хазартни игри приветства решението: "Това решение е повратната точка, която ще окаже определящо значение за така необходимата реформа в Германия. Други държави-членки на Европейския съюз вече отвориха и ли отварят своите пазари. Те показват, че потребителите могат да бъдат защитени по-добре в един отворен за конкуренция пазар, който се регулира".