От есента телевизиите в събота и неделя вече ще са различни. Публицистиката най-вероятно ще намалее, а тази, която ще остане, ще изглежда по друг начин.

Големите частни телевизии - Би Ти Ви и Нова тв, обаче ревностно крият какво смятат да направят. Нищо че септември е след няма и две седмици.

Много е вероятно неделя следобед да изглежда по друг начин и "Всяка неделя" и "Нека говорят" вече да не са това, което познаваме.
Причината е, че Нова тв отдавна обяви намерението си да преструктурира публицистиката си.

"Нека говорят" ще продължи да се излъчва по Би Ти Ви, но в друг час, като е много вероятно да е и в друг ден. Вместо него Би Ти Ви май ще пуска филм в неделя следобед. Затова пък Жени Марчева остава водеща, както каза продуцентът на предаването Любо Нейков пред "24 часа".

Има и друг вариант. Медията преговаря с Лора Крумова за нейно предаване, което да е по времето, когато Сашо Диков води "ДикOff" по Нова тв.

Извън догадки е "120 минути" на Светослав Иванов, който се връща на екрана на 6 септември. Той ще продължи да се излъчва всяка събота.

Крумова, която все още е в майчинство и се грижи за първородния си син Явор, има намерение да се върне на работа, но не в предишните си предавания "Тази събота" и "Тази неделя". След като тя излезе по майчинство, те бяха водени първо от Антон Хекимян, после от Мариана Векилска и почти загубиха първоначалната си физиономия.

Затова пък още на 1 септември свършва ваканцията за Деси Стоянова и Сашо Кадиев и магазина им "Преди обед", който се излъчва през делничните дни. Ето тяхното предаване е пример за успешен, развлекателен и дори поучителен формат.

Май всичко, предвидено по двете големи телевизии като програма за уикенда, все още е в сферата на плановете. Никой обаче не знае какви са те.

"През август по традиция и двете телевизии много се бавят. Правят го съвсем умишлено, за да не би да изтече информация към конкуренцията. 

Има защо телевизиите да са притеснени. Случвало се е, и то нерядко, медия да променя предавания само за да отговори достойно на конкуренцията. Казано на тв жаргон, прави контрапрограмиране.

Нещо подобно беше и промяната на "Часът на Милен Цветков". След ваканцията водещият се върна с токшоуто си не в 16 ч, а в 23,45. Бивши програмни директори твърдят, че предаването нарочно е поставено във време, когато Би Ти Ви излъчва къснитеси новини- от 23,30 ч.

И докато вечерните и следобедните продукции са що-годе подредени, сутрешните часове през уикенда стоят празни. Продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов предлагали да преместят в Би Ти Ви цялата продукция на компанията си "Междинна станция". Те произвеждаха неколкочасови сутрешни блокове в събота и неделя първо за Нова тв, след това и за Тв7. Дори разговаряли с ръководството на Би Ти Ви и за вечерно шоу. Преговорите засега обаче не са довели до подписването на договор и е много вероятно двамата да нямат предаване през този сезон.

Нова тв също още обмисля сутрешната си стратегия. Може би ще даде малко повече програмно време на Мирослава Иванова, която е автор и водещ на "Събуди се". Предаването е интересно и задълбочено, но се излъчва твърде рано - от 8 ч.

Има обяснение защо телевизиите така са се вторачили в сутрешните си програми. Изследвания показват, че повечето зрители гледат предимно сериали, новини, сутрешни блокове и Румен Луканов със "Сделка или не".

Източник: 24chasa.bg