Композиторът Горан Брегович стана кавалер на френския Орден за изкуство и литература за приноса си за популяризиране на звуци от Балканите, съобщи AFP.

Високото отличие му бе връчено на церемония в Белград.

"Горан Брегович от 25 години допринася за привличане на вниманието към популярната музика на Балканите. Той винаги е почитал и подчертавал значимия принос на ромите към световната музика." , заяви на церемонията френският посланик в Сърбия г-жа Кристин Моро.

Горан Брегович е роден през 1950 г. в Сараево. Майка му е сръбкиня, а баща му - хърватин. Брегович бе рок звезда в бивша Югославия през 70-те и 80-те години на миналия век, когато е фронтмен на сформираната от него група "Биело дугме".

Впоследствие се ориентира към кариера на композитор. Написал е музиката за редица филми на стария си приятел, режисьора Емир Кустурица, сред които "Циганско време" и "Ъндърграунд", както и за лентата "Кралица Марго" на французина Патрис Шеро. През 1997 г. основава Оркестъра за сватби и погребения, който включва музиканти роми.

В края на 2013 г. в Сараево основава фондация, чиято мисия е да помогне на талантливи роми от Босна да получат музикално образование.

Горан Брегович изтъкна, че за него е голяма чест да получи отличието.