Жан-Пол Готие отново демонстрира, че талантът му върви паралелно с невероятната му мания за ексцентричност. Той постави два акцента в ревюто си в Париж - поклон пред Ив Сен Лоран и флирт с хай-тек джаджите. Световноизвестният дизайнер пусна по подиума манекен, който приличаше на Светеца. "Придружаваше" го неговата муза - русокосата Бети Катру.

В нейната роля се появи мъж. Не че за някого е тайна, че великият стилист винаги е бил хомосексуален. Дрехите са вдъхновени от екзотиката и шика на Северна Африка, най-вече от Маракеш, любимия град на Ив Сен Лоран. Във версията на Готие става дума са сака, панталони, жилетки, туники.


"Моят почерк е в плетивата, в чехлите от черна кожа с връзки", коментира Готие. Връхните дрехи са съвсем в бедуинската атмосфера - с широки ръкави и с качулки. Другата изненада бяха работни комбинезони във виолетово на голо, бермуди и черна поличка с червен кант. За щампите върху копринажите Готие раздаде на публиката триизмерни очила.

При Готие има още две новини. Той създаде колекция с луксозно бельо за италианската марка "Перла". Това обаче не е ария от нова опера за него, тъй като французинът е автор на легендарния конусовиден сутиен на Мадона. Това се случи през 1990 г. Сега той също е наблегнал на любимите на поп кралицата корсети с връзки, бикини, които "следват извивките на тялото", бюстиета, подчертаващи шията. Доминират черното и пепелта от рози, корал и канарско синьо". "Бельото е част от моето ДНК и наследството ми. Първата си рокля с корсет създадох преди почти 30 години", казва Готие. И коментира, че завоят му към долните дрешки е естествена и логична еволюция. През ноември е премиерата в бутиците "Перла" и "Готие".

Другата глезотия на Готие се нарича Classique X Extrait - парфюм страст, парфюм еротика, нова версия на Classique X. Тъмният флакон, наподобяващ силует, върху чиито гърди грее голяма провокираща буква Х, ще се появи по магазините за селективна козметика на 15 октомври. Той е задължителният десерт към колекцията прет а порте на Готие за есента и зимата на 2010/2011-та. Уханието привлича и увлича, обещава наслади и удоволствия. Водещите нотки са българска роза и портокал, следвани от провокативна тубероза и портокалов цвят.

В Париж имаше още зрелища. Белгиецът Крис ван Аш, който се труди за мъжете фенове на "Диор", покани светските дами и господа в склад, за да им покаже традиционната за марката дрехи в черно, бяло и сиво. Широките панталони са над глезена, а върху костюмите задължително се носят наметала ала Зоро. На краката - сандали. Карл Лагерфелд окачестви колекцията като много елегантна.
Лукас Осендрийвер пък спечели аплаузи в Ботаническата градина с работите си за "Ланвен" - копринени сака с високи рамене, панталони като за наводнение, изобилие от бижута.

Американецът Том Браун, дебютант в Париж и явен поклонник на "Междузвездни войни", пусна манекени в космически костюми и шлемове с козирки. Астронавтите като че ли се чудеха какво правят под прожекторите. Те маршируваха под звуците на валса "На хубавия син Дунав" от Йохан Щраус, използван във филма "2001: Космическа Одисея" на Стенли Кубрик. Когато юнаците свалиха доспехите си с пришития върху тях американски флаг, се оказаха по бермуди на райета и карета и с чорапи до коляното. Към официалните костюми се връзват папийонки, а бродирани знаменца са атрактивен акцент.

Клиентите на "Ланвен" видяха очакваното - аристократични блейзери, свръхтънки пуловери, завързани около талията, якета с качулки и сандали. "За велосипедисти, за предприемачи в космическия бизнес, за пътешествениците", беше категоричен творческият директор на модната къща Албер Елбаз. "Никой не иска да срещне по авеню "Монтен" свой клонинг", беше категоричен той. И вместо смокинги предложи на мъжете обемни бижута от дърво или естествени материи. "Защо не? След като жените носят панталони!", заключи той. Пол Смит пък зарадва рокаджиите, които са убедени, че духът на 70-те години от миналия век е безсмъртен - тениски върху панталони до глезена. Белгиецът Дрис ван Нотен пък е вдъхновен от пънка в Лондон и стрийт културата в Париж и Ню Йорк от същата епоха. Обувките за скинхедс и работните панталони са изцапани с боя.

Дай Фудживара, главният дизайнер на "Исей Мияке", пък е посветил колекцията си на пъстървата, която като дете се е опитвал да лови в бурните потоци около дома си, съобщи Асошиейтед прес. "Толкова бърза, внимателна, търпелива, хитра и предпазлива", мотивира се той. Неговите костюми са с червени и оранжеви точки, които имитират окраската на пъстървата, а папийонките са украсени с риболовни аксесоари. Скрити джобове и новаторски тъкани с бели райета, които ту се виждат, ту изчезват, са зрелищните моменти. Французинът Алексис Мабий, който е голям почитател на нашата Таня Илиева, която неотдавна участва в дамското му дефиле, представи гащеризони с пайети и панталони с апликации на пеперуди и маргаритки. Дори по-конвенционалните ленените костюми са обсипани с цветя.

Източник: "Стандарт"