Зловещи подземия, страшни тайни и смъртоносни капани изпълват страниците на напрегнатата „Градска готика” (ИК „Изток-Запад“) на американския автор Брайън Кийн – книгата се гордее с първото по рода си виртуално оформление, а публикуването й на български език съвпада с наближаващия празник Хелоуин.

Когато колата им се поврежда в опасен квартал  във вътрешността на града, на Кери и приятелите й им хрумва да потърсят убежище в стара, мрачна и наглед изоставена къща. Мислят си, че е необитаема. Вярват, че там ще са в безопасност, докато помощта пристигне... ала грешат жестоко. Обитателите на мазето и тунелите под града са много по-опасни от улиците отгоре, а и си имат особен начин да се разправят с неканените гости. В капана на свят, изтъкан от тъмнина и населен със страховити създания, героите ще трябва да се борят с все сили, ако искат отново да видят дневната светлина. Те ще узнаят защо всеки град си има тайни и градски легенди, но нищо няма да ги подготви за мига, когато ще открият най-зловещата истина...

„Градска готика” е страховит, но неустоимо написан роман, с който писателят Брайън Кийн отдава почит на литературната икона Едуард Лий. Сюжетът черпи вдъхновение от класическите истории на ужасите, а стилът съвършено улавя натуралистичните прийоми на скандалния жанр сплатерпънк, в който досега са творили такива фигури като Джак Кечъм, Робърт МакКамън, Ричард Леймън, Джо Р. Лансдейл и Клайв Баркър. Сплатерпънкът не е просто течение в мрачната литература, но и явление извън нея, заразявайки със зловещото си очарование цялата поп култура от 80-те години на миналия век насам и сдобивайки се с култов статус. Терминът е заченат от писателя Дейвид Шоу и се характеризира с натурализъм, насилие и секс, които стряскат със своята прямота и цинизъм, но и впечатляват с преплитането на интригуващ сюжет и увлекателен стил.

Самият Кийн е американец, роден в Пенсилвания през 1967 г. Отговорен е за написването на над 30 книги – всяка една от тях е достойно допълнение към страховитите жанрове на трилъра, фантастиката и хоръра. Превеждан е на немски, испански, полски, италиански, френски и тайвански, а правата на няколко от произведенията му са откупени за филмиране. Творчеството на Кийн получава международно признание, дори легендарното списание „Фангория“ заслужено определя автора като „виртуозен талант и истински жанров майстор”, а престижният приз „Брам Стокър” му е присъждан два пъти – веднъж за художествено произведение и веднъж за публицистика.

Любопитна подробност около българското издание на „Градска готика” е графичното оформление на книгата. При сканиране на корицата с безплатното мобилно приложение AR-Code изображението „оживява” и ни предлага да надзърнем в специално интерактивно меню, което разкрива допълнителна информация за Кийн, за произведенията и попрището му, а също и за подобни други заглавия от утвърдената вече поредица „Magica“.