На 20 март в зала „България“ ще се проведе първият заключителен концерт на Фортисимо Клас за 2015-а.

Програмата, която за четвърта поредна година се провежда в часовете по музика на паралелки от 4-ти клас, по време на които професионални класически музиканти запознават децата с 9-те основни симфонични инструмента - цигулка, виолончело, контрабас и китара, флейта и кларинет (обой), валдхорна (фагот) и тромпет, барабани. През тази учебна година Хари Ешкенази и екипа му посети 30 училища в градовете София, Пловдив, Русе, Разград и Благоевград и се срещне с над 2800 деца.



В зала България на една сцена ще се качат музикантите от Софийската Филхармония, дирижирани от Максим Ешкенази и със специалното участие на Владимир Ампов – Графа, който подготвя нов аранжимент на свое парче, специално за концерта. „Винаги съм имал афинитет към симфоничната музика, харесвам как звучи поп музиката оркестрирана. Неслучайно открихме концерта 20 Години Графа със четири от най-големите ми хитове, оркестрирани от Румен Бояджиев-син. Усещането беше магическо. Песента „Домино“ съдържа в себе си мотиви от симфонична музика и смятам, че ще звучи много добре. Много съм щастлив да участвам в инициатива, в която децата получават знания относно най-красивото изкуство“, споделя Графа.

В ролята на водещ пък ще влезе Христо Гърбов. „Изключително сме благодарни на фондация Америка за България, без които нямаше да я има тази програма. За тези години успяхме да се срещнем с над 12 000 деца. А след София ще имаме концерти в Разград, Пловдив и Русе“, споделя Хари Ешкенази, директор на Фортисимо Клас.

Фортисимо Клас е дъщерна програма на семейство Фортисимо, създадено от маестро Максим Ешкенази и Фондация “Америка за България”. Семейството включва три програми - Фортисимо Фест (националнен фестивал с концерти на открито), Фортисимо Клас (образователна програма за деца от 4-ти клас) и Фортисимо Фамилия (образователни концерти за цялото семейство).