Грандиозен спектакъл на операта „Набуко” на „Сцена на вековете” във Велико Търново

19 юли 2016 | 13:33
Прочетена
1402
 

На 23 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец Старозагорската опера съвместно с Държавна опера-Бургас ще представи грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”.

Суперпродукцията се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и обединява творческите състави на двата оперни театъра.

Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел ще участва Ивайло Йовчев. Участват още солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата.

Преди гостуването във Велико Търново на 23 юли, суперпродукцията на операта „Набуко“ ще бъде представена в Бургас /на 19 юли в Летния театър/ и в Стара Загора /на 20 юли, на Античния форум/.Билети:
КАСА Велико Търново
ул. Асен Златаров № 5 /срещу бариерата на служебния паркинг на театъра/
Телефони: 0886770511, 0894407595 и 062/ 637915
Онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.

Диригентът:
ИВАЙЛО КРИНЧЕВ е главен диригент на Старозагорската опера. Под негово ръководство през последните няколко месеца се осъществяват едни от най-успешните премиерни спектакли на Старозагорската опера - на оперите „Кармен” от Бизе /7 юли 2015/, „Лучия ди Ламермур” от Доницети /5 декември 2015/, „Така правят всички” на Моцарт /14 април 2016/, „Аида“ от Верди на стадион „Берое“ /6 юни 2016/.

Ивайло Кринчев завършва Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”, София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Вульпе. Има участия в майсторските класове по симфонично дирижиране под ръководсвто на проф. Илья Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.

От 1990г. до 1996г. е диригент в Бургаската опера и Бургаската филхармония, а от 1996 до 1999г. е и директор на Бургаската опера. Под негово ръководство за първи път на бургаска сцена са поставени оперите „Дон Жуан” на Моцарт и „Норма” на Белини. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж”, Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.

Преподавателската си дейност започва като хоноруван преподавател в Национална Музикална през 1993г. по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”.

От 2001 г. е щатен преподавател, от 2005 г. - доцент, от 2015 - професор. Заместник ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ от 2016 г.
От 2002г. има постоянни изяви в Южна Корея - изнася майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети, както и осъществява гостувания на симфонични и камерни оркестри. Диригент-постановчик е и на операта „Бътерфлай” от Дж. Пучини в гр. Куангджу през 2007г.
Има богат оперен и симфоничен репертоар, гост-диригент на много симфонични оркестри, оперни театри и престижни фестивали в България и в чужбина. Има записи за БНР и БНТ.

Режисьорът:
ОГНЯН ДРАГАНОВ завършва СМУ „Христина Морфова”, Стара Загора, с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София - специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Работи 14 сезона в Софийска опера и балет като асистент режисьор, режисьор и зам.директор. В продължение на 2 сезона е главен режисьор на Русенската опера, от април 2015 е директор на Старозагорската опера.

Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година – поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 45 заглавия се четат в биографията му, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”; „Лучия Ди Ламермур”, „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале” на Доницети, Вердиевите „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, „Ернани”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Атила”. Талантливият режисьор счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика – оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. В далечна Колумбия режисира оперите „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Норма”, „Дон Жуан”. През декември 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети – творческият екип на спектакъла е отличен с голямата награда „Стара Загора“ праз май 2016. Огнян Драганов е отличен с годишната награда „Златното перо“ на Класик ФМ Радио и галерия „Макта“.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. На 6 юни се състоя и историческото събитие – за първи път в България „Опера на стадиона“. Спектакълът на операта „Аида“ от Верди бе представен на стадион „Берое“ по повод на вековния юбилей на ПФК „Берое“.

Солистите:

ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА е солистка на Държавна опера Бургас. Завършва НМА”Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Анна Томова Синтова и Александрина Милчева през 2005 и 2006 година. През периода 2003-2005 е солистка на Софийската опера и балет. Носител е на Първа награда от Националния вокален конкурс „Христо Бръмбаров” /2009/, Втора награда от Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” /2008/ и Специалната награда за млад изпълнител на конкурса „Пълдин” в Пловдив през 2002 година.

Йоана Железчева впечатлява със своя красив глас, перфектна вокална техника и висока естетика в интерпретацията на най-ярките образи от оперния драматичен репертоар – Лейди Макбет от едноименната опера, Елизабет Валоа от „Дон Карлос”, Абигайл от „Набуко”, Амелия от „Бал с маски”, Леонора от „Трубадур”, Аида от едноименната опера на Джузепе Верди, Чо-чо-сан от „Мадам Бътерфлай”, Лиу от „Турандот” и Манон Леско на Пучини. Гостувала е на различни престижни европейски сцени с голям успех и единодушна суперлативна оценка на публиката и музикалната критика. В репертоара на певицата влизат още сопрановата партия от „Реквием” на Верди, Дездемона от „Отело”, Одабела от „Атила” на Верди, Сантуца от „Селска чест” на Маскани.МАРЯН ЙОВАНОСКИ /баритон/ е роден в Прилеп, Македония. Учи в Музикалната гимназия в Битоля /Македония/ и се дипломира като виолончелист през 1995 година. През 1998 г. е приет в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" София - завършва през 2002 г. като ученик на проф. Иванка Нинова. Първите си стъпки на професионална сцена прави в родината си - през 2002 г. дебютира успешно в ролята на Мазето в операта "Дон Жуан" от В. А. Моцарт на сцената на Македонската национална опера, Скопие. През 2003 г. и 2004 г. живее и работи във Виена, Австрия. В следващите две години е солист в Македонската национална опера и дебютира в ролите на Жорж Жермон в "Травиата" от Верди и Шарплес в "Мадам Бътерфлай” от Пучини. Връща се в България, за да учи и работи с Никола Гюзелев. От Май 2007 Марян Йованоски е солист на Държавна опера Бургас. Гастролирал е в Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк (САЩ).

В репертоара на Марян Йованоски влизат ролите Ренато от "Бал с маски", Амонасро от "Аида", Маркиз Поза от " Дон Карлос”, Набуко от едноименната опера, Дон Карлос от „Силата на съдбата” от Верди; Марсел от „Бохеми”, Шарплес от "Мадам Бътерфлай”, Скарпия от "Тоска” на Пучиви; Тонио от „Палячи” на Леонкавало; Алфио от "Селска чест" на Маскани; Ескамилио от „Кармен” на Бизе, Ецио от „Атила“ и др.

Марян Йованоски е носител на Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" в Плевен.

ИВАЙЛО ДЖУРОВ е роден в Русе. Започва музикалното си обучение с пиано и контрабас. През 1994г. завършва камерно пеене в Кралската Консерватория в Хага при доц. Рина Корнелисенс. От 1995 до 1997 работи с Александрина Милчева. Професионалният си дебют прави през 1996г. в Пловдив. От 1997г. е солист на Симфоничния Оркестър и Хора на БНР, с които участва в множество концерти и записи, както на класическа, така и на църковно славянска музика. През 2000г. Ивайло Джуров дебютира на оперна сцена с Камерен Бароков Ансанмбъл Гент с диригент Йакоб Свендаал в ролите на Фигаро от „Сватбата на Фигаро” и Дон Жуан и Лепорело от „Дон Жуан” на В.А.Моцарт в Белгия и Холандия. Репертоарът на певеца включва ролите на Рамфис /Аида/, Филип Втори /”Дон Карлос”, Захария /”Набуко”/, Ферандо /”Трубадур/ от Верди, Ескамилио /”Кармен”/ от Бизе и др., както и солистичните партии на редица кантатно-ораториални и симфонични произведения /”Девета Симфония” на Бетовен, Реквиемите на Брамс, Моцарт, Верди, 14-та Симфония на Шостакович, „Камбаните” на Рахманинов, „Илия” на Менделсон, „Коледна” и „Великденска” Оратории на Бах и др./

ОФЕЛИЯ ХРИСТОВА завършва Националната музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров"- София - специалност оперно пеене при професор Реса Колева. През 1986 дебютира на сцената на Държавна Опера-Стара Загора в ролята на Леонора от "Силата на съдбата". През 1988 специализира при Гена Димитрова и участва в съвместни концерти с нея. През 1990 специализира в Рим, Италия при световноизвестния български бас Борис Христов.
Гастролира в САЩ, Италия, Швейцария, Испания, Франция, Германия, Португалия, Холандия, Белгия, Гърция, Русия, Молдова, Еквадор.
Участва в престижни международни фестивали: Софийски Музикални седмици; Варненско лято; Вердиев Фестивал на Античен театър-Пловдив; Лауреатски дни "Катя Попова"; Фестивал за оперно и балетно изкуство - Стара Загора; Оперен фестивал на о. Корфу, Гърция; Моцартов фестивал гр. Порто, Португалия; Фестивал на младия музикант в гр. Кито, Еквадор. Многократно гостува във всички оперни театри в България.

Има студийни записи с оркестъра на Българско Национално Радио на оперни арии и дуети, пет компактдиска с нейно участие - две цели опери: "Аида" - Аида, "Набуко" - Абигаил; "Реквием" - сопранова партия и два сборни диска с арии.

Работи с диригентите: Руслан Райчев, Иван Маринов, Борис Хинчев, Георги Нотев, Недялко Недялков, Михаил Ангелов, Стефан Линев, Христо Игнатов, Димитър Манолов, Борислав Иванов, Димитър Димитров, Методи Матакиев, Красимир Къшев, Ивайло Кринчев, Иван Кожухаров, Деян Павлов, Веселин Ненов, Драгомир Ненов, Красимир Топалов, Никола Близнаков, Радосвета Бояджиева, Христо Михалев, Найден Тодоров, Георги Чапразов, Марко Армилиато, Лучано ди Мартино, Крис Нанс, Александро Самоиле, Мануел Иво Круз, Макс Фрай, Луис Искердо, Стефано Галеоти, Уилям Баркаймер, Бенедето Монтебело, Здравко Лазаров и др.
Работи с режисьорите: Кузман Попов, Пламен Карталов, Светозар Донев, Павел Герджиков, Георги Петров, Емил Бошнаков, Валтер Каталди-Тасони, Паоло Тревизи, Анжело Рубини, Евгени Платон и др.

Награди:

1988 Трета награда и лауреатско звание за ролята на Леонора от "Трубадур" на 9-ти Международен Конкурс за млади оперни певци - София.
1989 Втора награда от Националния преглед за опера и балет Стара Загора за ролята на Норма от операта "Норма". 1988 Награда "Стара Загора" за ролите на Мими от "Бохеми" и Виолета от "Травиата".
1989 Награда "Стара Загора" за ролята на Норма от едноименната опера на Белини.

Над 700 спектакъла и концерти:

"Набуко" Верди - Абигаил - дебют 1993 Париж, зала "Плейел", "Норма" Белини - Норма - дебют 1989 опера Ст. Загора, "Аида" Верди - Аида - дебют 1990 Софийски музикални седмици, Софийска опера, "Трубадур" Верди - Леонора - дебют 1986 опера Ст.Загора, "Дон Жуан" Моцарт - Дона Анна - дебют 1991 Екс ан Прованс, Франция, "Ернани" Верди - Елвира - дебют 1999 опера Ст. Загора, "Дон Карлос" Верди - Елизабет - дебют 2002 опера Ст. Загора, "Силата на съдбата" Верди - Леонора - дебют 1986 опера Ст. Загора, "Атила" Верди - Одабела - дебют 2001 Античен форум опера Ст. Загора, "Макбет" Верди - Лейди Макбет - дебют 2003 опера Ст. Загора, "Реквием" Верди - сопрано - дебют 1990 опера Ст. Загора, "Травиата" - Виолета - дебют 1987 опера Ст. Загора, "Тоска" Пучини - Тоска - дебют 1993 Варненско лято, опера Варна, "Бохеми" Пучини - Мими - дебют 1987 опера Ст. Загора, "Селска чест" Маскани - Сантуца - дебют 2006 опера Ст. Загора,2013 „Дидона и Еней“ Пърсел-Дидона,2014 „Набуко“-Верди-Фенена,2015, „ Крал за един ден“-Верди-Маркиза Държавна опера Стара Загора.
В периода 1997-2010 развива активна концертна дейност по собствени проекти, подкрепени от Oбщина Стара Загора.
Артист-солист в Държавна опера Стара Загора.

ИВАЙЛО ЙОВЧЕВ е роден в Стара Загора. Започва да изучава оперно пеене при дългогодишния солист на Държавна Опера-Стара Загора - тенора Васил Недев. Продължава обучението си при проф. Реса Колева като частен ученик. Специализира в майсторските класове на проф. Реса Колева, Елизабет Линхарт и има диплома от завършен майсторски клас по камерна музика - френски репертоар. Гастролира и в спектакли зад граница. Участва в проекта "Die himmlische Nacht der Tenore" с който от 2010 година досега всяка зима има концерти почти в цяла Германия. В репертоара на певеца влизат ролите на Абдало и Измаел от операта „Набуко”, Едоардо от „Крал за един ден”, Касио от „Отело” на Верди, Император и Понг от „Турандот” на Пучини, граф Алмавива от „Севилският бръснар” на Росини, Камий ди Росийон от оперетата „Веселата вдовица” на Лехар, Алфред от „Прилепът” на Щраус, Ферандо от операта „Така правят всички” от Моцарт, Едгардо от „Лучия ди Ламермур“ от Доницети и др., както и соловите тенорови партии от „Реквием” на Моцарт и „Стабат Матер” на Росини.

Свързани новини

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Ани Хоанг се разхвърля на Малдивите

Певицата се връща с тен от екзотичното местенце

Жената на Солтарийски изпоти мрежата

Хубавицата тренира за лятото

Ваня от "Игри на волята" гола в снега

Каскадьорката показа секси форми

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Чуйте новата песен на Алекс Раева

Парчето е на английски и е само за ценители

Врачански проговори защо е аут от "Братя"

Актьорът става баща на 6 деца

Мария Бакалова се дореди за Аскер

Стана посланик на българското актьорско майсторство

Камен Донев става Сирано

Премиерните спектакли на френската клисака са другата седмица във Военния театър

Графа и Яна Маринова се събраха

Обединяват усилия за нов филм

Карамазов подарява медал от фото конкурс

Актьорът трупа популярност като фотограф

Рачков и Геро се събират на червения килим

Галапремиерата на филма "Голата истина за група Жигули" е на Киномания

Направиха песен за Мария Бакалова

"В Холивуд ни тя прослави, тъй горди ни направи", пее роден музикант

Нов фаворит за "Евровизия"

Пълен обрат в класацията на букмейкърите

Ники Илиев проби в Нетфликс

Платформата включва „Завръщане“

Мария Бакалова вкара „Борат 2“ в „Гинес“

В оригинала на английски заглавието съдържа 110 букви и символи

Башар Рахал на косъм от "Борат"

Актьорът трябвало да играе Азамат

Татяна Лолова се събра с мъжа си на небето

Отиде си след тежко боледуване от ковид

Македонецът аут от "Евровизия"

Васил Гарванлиев на път да бъде отстранен от конкурса

Тв и Риалити

Емил Чолаков жали за двойка от "Един за друг"

Здравка и Мирослав си тръгнаха от предаването

Бойко Василев стана татко на 51

Втори син за журналиста

Изненада!"Сървайвър" се връща след 7 години

bTV кани на кастинг всички желаещи

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Ицо Хазарта: Чувствам се недостоен

Рапърът с неочаквано признание в "България търси талант"

Миро разкри как е преборил алкохолизма

"Трудно е да откажеш алкохола, когато си сред пияници", казва певеца

Юкари и лонган спряха Таквор в "Мастършеф"

Актьорът напусна, зрителите продължават да плюят рускинята

Виж още от Издънки

Култура

Чуйте новата песен на Алекс Раева

Парчето е на английски и е само за ценители

Мария Бакалова се дореди за Аскер

Стана посланик на българското актьорско майсторство

Камен Донев става Сирано

Премиерните спектакли на френската клисака са другата седмица във Военния театър

Виж още от Култура

Fashionista

Ивет Лалова се завърна на... токчета

Лекоатлетката в бляскав тоалет

Забраниха минижупите на Прея

Певицата вече се облича доста по-добре

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.