Поставеният под №11 българин детронира миналогодишния шампион Анди Мъри на 1/4-финалите на "Уимбълдън".

На Централния корт 23-годишният хасковлия надигра поставения под номер 3 британец с 6:1, 7:6 (4), 6:2 и за първи път в историята на родния тенис българин е на 1/2-финал на турнир от "Големия шлем" при мъжете.

По този начин Димитров повтори постижението на Цветана Пиронкова, която през 2010 година също достигна до полуфиналите на най-престижния турнир в световния тенис. С тази победа Димитров си гарантира окончателно влизане в Топ 10 на ранглистата на ATP и дори ще изпревари Мъри, който в първите си 4 мача на тазгодишния "Уимбълдън" не бе загубил сет.



Това бе петата среща между двамата, като шотландецът има 3 победи, но последните им два сблъсъка са спечелени от Димитров.

Димитров взе първия сет с 6:1, след като отрази брейкпойнт в първия гейм в мача, но после доминираше изцяло на корта до края на първата част и реализира два пробива. Българинът взе и втория сет (7:6), спечелвайки тайбрека със 7:4 точки. Преди това българинът имаше пробив аванс при 4:3, но Мъри веднага върна пробива и се задържа в сета. В третия сет Григор пречупи съперника си с пробив за 4:2, след което още веднъж спечели подаването на 27-годишния шотландец и се поздрави с голямата победа.

Българинът направи 10 аса и 3 двойни грешки, а Мъри записа 5 директни точки от начален удар и същия брой двойни грешки.