Най-добрият бъгарски тенисист Григор Димитров се изкачи до 12-ото място в световната ранглиста след класирането си на полуфинал на Откритото първенство на Австралия.

Димитров достигна за първи път в кариерата си до топ 4 на турнира от Големия шлем в Мелбърн, след като по-рано днес победи Давид Гофен (Белгия) с 6:3, 6:2, 6:4.

С успеха 25-годишният хасковлия увеличи актива си в класацията на АТР на 2765 точки, с което изпревари Ник Кириос (Австралия) и Жо-Вилфрид Цонга (Франция).



Димитров стартира Откритото първенство на Австралия на 15-ата позиция, но с класирането си за четвъртфиналите той вече изпревари испанеца Роберто Баутиста-Агут.

Българинът в понеделник със сигурност ще запише най-предно класиране от 28 юни 2015 година, когато беше 11-и в света, пише
На полуфиналите той ще играе срещу победителя от двубоя между Милош Раонич (Канада) и Рафаел Надал (Испания). Дори при загуба, Димитров може да бъде изместен от 12-ото място само от Роджър Федерер (Швейцария), който среща в другия полуфинал сънародника си Стан Вавринка.