Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна нова великолепна победа на турнира в Бризбейн с награден фонд $436 630.

В среща от четвъртфиналите първата ни ракета срази австриеца Юрген Мелцер с 6:3, 6:2 и за четвърти път в кариерата си се класира на полуфинал в АТР турнир.

Следващият съперник на Гришо ще е Маркос Багдатис, който по-рано днес елиминира Жил Симон с 6:3, 6:4. Ако победи и кипъреца, Димитров ще запише исторически успех, като стане първият българин, достигнал финал на състезание от подобен ранг.

С победата днес Григор Димитров си осигури $22,500 от наградния фонд и 90 точки за световната ранглистата.

В случай, че се справи с Багдатис, той ще добави към актива си нови 60 точки и може за първи път в кариерата си да се изкачи в Топ 40.

Григор започна мача по най-добрия възможен начин и уверено спечели подаването си, а след това стигна и до ранен пробив.

В решителното разиграване бекхендът на българина издържа на няколко мощни атаки на Мелцер от дъното на корта, което изнерви австрийския ветеран и той предаде гейма след непредизвикана грешка.

Мелцер имаше възможност веднага да върне пробива, но Димитров показа здрави нерви и с два мощни сервиса си осигури аванс от 3:0. Последва бърза размяна на геймове, като този в полза на Григор бе спечелен на нула.

При 4:2 хасковлията отново изпита трудности при подаването си и трябваше да oтразява точка за пробив. Гришо се измъкна с ас по правата и след три равенства затвори гейма.

Няколко минути по-късно българинът сервираше за сета и сценарият се повтори. Димитров допусна двойна грешка и Мелцер получи шанс да пробие, но нашето момче се спаси с хубав форхенд, за да дойде поредният му ас, с който приключи сета.

Опитният Мелцер стартира втория сет максимално мобилизиран и бързо спечели първия гейм, след което стигна до точка за пробив при подаването на Димитров, но българинът отново демонстрира силата на сервиса си в най-подходящия момент.

Два поредни аса на Гришо изравниха резултата, а съперникът му започна да показва все повече признаци на нервност.

При 2:2 Григор поведе с 40:0 в сервис-гейма на Мелцер и не пропусна шанса си за пробив, който се оказа и преломният момент в мача. Мелцер загуби подаването си след двойна грешка и оттук нататък бе само фигурант на корта.

31-годишният австриец нямаше никакъв отговор за разнообразната игра на Димитров и много скоро допусна нов пробив, който окончателно наклони везните в полза на българина.

Гришо бе на крилете на емоцията и за секунди стигна до три мачбола. Той реализира още първия от тях и затвори мача с 6:3, 6:2 за малко повече от час игра.

Григор записа впечатляващите 17 аса срещу само 9 на Мелцер. Освен това, българинът допусна една единствена двойна грешка и реализира и четирите си възможности за пробив.

Успехът е втори за Димитров от два мача срещу Мелцер. Той надви бившия номер 8 в света и на турнира от сериите Мастърс в Париж преди два месеца.

Полуфиналът между хасковлията и Маркос Багдатис е в събота сутринта. До момента двамата са се срещали два пъти и имат по една победа.