Григор Димитров стартира днес участието си на тенис турнира на тревна настилка в легендарния клуб "Куинс" в западен Лондон. Сочен като малкия брат на "Уимбълдън", тазгодишният "Куинс" е особено специален.

Настоящият шампион е именно българинът. Той е извървял дълъг път от червените кортове в Хасково до извоюването на "уайлд кард" на турнира в "Куинс" няколко поредни години, до вдигането на купата преди година, пише ''България Днес''. Подставен под номер 6 на турнира, Димитров ще трябва да се пребори с изключително трудни съперници, за да докаже, че името му принадлежи към великите в спорта. Първият мач на Григор е днес срещу американецът Сам Куери.

На пресконференцията преди турнира Димитров намери време да отговори на няколко специални въпроса:

- Здравейте, Григор. Всички в България се питаме кога ще доведете Мария Шарапова у нас.
- Не знам. Само времето ще покаже. В момента сме много заети и двамата. Надявам се, че един ден и това ще се случи, но за момента просто не ми остава време.

- Какво правите в свободното си време с Мария?
- Като всяка друга нормална двойка - разходки, пазаруване, заведения. Неизбежно е хората да ни наричат "златната двойка", но за мен лепенето на подобни етикети е евтино. Тя е просто Мария. Не я виждам по начина, по който всеки друг го прави. Други неща в живота са много по-важни от това. Става въпрос за личността и отношението й към мен. Тя е най-големият боец, когото съм виждал.



- Започват турнирите на трева. Като че ли това е настилката, която най-много ви допада?
- Винаги, когато дойде сезонът на трева, ме изпълва специално чувство. Това е една по-различна връзка. Начинът, по който се движа и играя, решенията ми на корта. Не знам защо се чувствам така, но това е чувство, което ме следва от първите ми стъпки на тази настилка.

- Очаквахте ли, че ще спечелите миналата година?
- Миналата година бе незабравим момент за мен. Едно от първите неща, които направих след победата, бе да се обадя на татко. Спомних си как бях с него първият път, когато получих "уайлд кард", а през 2014-а държах купата в ръцете си.

- Спомняте ли си първия ви турнир в "Куинс"?
- Бях на 17 г. и бях отседнал при приятели в северната част. Нямах нито треньор, нито някой до себе си. Всяка сутрин хващах метрото в 6:00 ч. и ми отнемаше час и половина да стигна до кортовете. Бях обикновено момче с чанта, пълна с ракети и слушалки на ушите.

- Според мнозина спадът в играта ви тази година се дължи на смяната на ракетата. Мислили ли сте да се върнете към старата, с която имахте успех миналата година?
- Не, не мисля. След като съм взел едно решение, да опитам нещо ново, да направя нещо по-добро, се придържам към него. Няма връщане назад.

- Има ли напрежение у вас?
- Важна част от кариерата е, след като достигнеш съответното ниво, да го задържиш и да се доказваш всеки път, когато стъпиш на корта. Това е вид нужно напрежение. Обичам да гоня целите си. Това показва какъв характер има човек. Веднага след като стъпя на трева, променям психическата си нагласа и начина, по който играя.

- Преди време Томи Хаас беше казал, че иска да ви стане треньор. Обмисляли ли сте промени в щаба си?
- Да. Доста съм мислил по този въпрос. Всичко е в процес в момента. Имам много други неща за вършене. Фокусирам се върху това, което правя. Може би след това ще имам повече време да помисля върху това.



- Какво се случи преди благотворителния футбол мач с Бербатов в Монте Карло? Всички очакваха да ви видим, но не не се появихте. Защо?
- Имах ангажименти, които нямаше как да отложа за съжаление. Искаше ми се да играя, и то много. Знаех отдавна, всичко беше подготвено, имах и фланелка, но се наложи да отсъствам.

- Значи не беше трик да държите феновете в напрежение?
- Не. Определено нямах такива намерения. Не съм от този тип хора. Съжалявам, че пропуснах мача и се извинявам на феновете, които са ме очаквали.

- Кое е любимото място ви място в Лондон?
- Ох. Харесвам сградата на операта "Ковънт Гардън". Това е едно от любимите ми места. Има и много ресторанти, все хубави места. Лондон като цяло е красив град. Харесва ми страшно много. Радвам се, че отново съм тук, и се надявам да остана колкото може повече.

- Какви са амбициите ви?
- Титла от Големия шлем, разбира се. Мислите ми са в тази насока от няколко години, но не е лесно да се направи следващата крачка и да се прескочи препятствието. След като откриеш истински добра формула, знаеш, че резултатите ще дойдат. Същото нещо се случи с Анди Мъри, Новак Джокович и Рафа Надал. Можете да го видите в очите им. Надявам се да се случи и с мен.

През тази година наградният фонд на турнира в "Куинс" е доста по-завишен от предната. Той е в размер на 1 млн. долара. Победителят в Лондон ще вземе чек на стойност 381 760 евро вместо миналогодишните 80 000.

Промяна има в точките на турнира. Вместо 250 шампионът ще прибави 500 към актива си. Като победител през 2014 г., Димитров има да защитава 250 пункта. През тази година Григор няма спечелен трофей. Той може да се похвали с четвърфинал на първия турнир от Големия шлем "Аустрелиън Оупън", където загуби от Анди Мъри. Към този момент българинът се намира на 11-о място в световната ранглиста. Неговият актив е 2760 точки. Непосредствено пред Димитров в подреждането е краля на клеят Рафаел Надал.