Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров загуби с 6:7 (0), 4:6 финала на турнира в Бризбейн срещу световния №3 и поставен под номер 1 в схемата Анди Мъри.

21-годишният българин показа впечатляваща игра в първата част и бе близо до спечелването й, но в решаващите моменти допусна колебания.

Той водеше с 5:2 след ранен пробив и при 5:3 сервираше за сета, но не издържа и допусна връщане на пробива.

Стигна се до тайбрек, в който Мъри не остави никакви шансове на Димитров и нашето момче не взе дори точка.

Във втория сет Григор пак излезе напред в резултата с пробив при 4:3, но Мъри веднага върна пробива, а при 5:4 отново спечели подаването на съперника си и спечели турнира.

Това бе първи финал за Григор и изобщо за български тенисист в състезание от календара на ATP.

Двубоят бе втори между двамата тенисисти, като първият също бе спечелен от шотландеца - с 6:4, 6:4 на четвъртфиналите в Банкок през 2011 година.

Продължилият 1 час и 27 минути мач започна по страхотен начин за Григор, който спечели на нула откриващия си сервис-гейм в мача - 1:0.

Още в първото подаване на Мъри в двубоя се стигна до 15:40 след двойна грешка в доста неподходящ момент за Анди и това означаваше 2 брейкпойнта за българина.

Последва сгрешен смач на шотландеца и пробив за 21-годишния хасковлия. Григор успя да затвърди пробива и поведе с 3:0. След това Мъри взе първия си гейм в мача, но Григор продължаваше да е убедителен в своите подавания и поведе първо с 4:1, а след това и с 5:2 след сервис-гейм на нула.

Мъри намали изоставането си в резултата на 3:5 и Димитров трябваше да сервира за първия сет.

Тук Димитров за първи път от началото на мача допусна колебания. След леки грешки на българина, като една от тях бе аут от форхенд при празен корт при 15:15, Димитров трябваше да спасява два поредни брейкпойнта при 15:40.

Нашето момче спаси първата точка за пробив, но при втората класата на олимпийския шампион и победител в последното издание на US Open си каза думата и 25-годишният шотландец върна пробива - 4:5.

Десетият гейм бе много оспорван. В него Григор на три пъти достигаше до равенство 40:40, но все пак Мъри удържа подаването си и изравни за 5:5.

Последва сервис-гейм на нула за Григор и серията от три поредни гейма на шотландеца бе прекъсната. В 12-ия гейм Мъри допусна двойна грешка при 30:30 и това даде брейкпойнт и сетбол на българина, но световният №3 отговори с ас и в крайна сметка се пребори за подаването си, пращайки първия сет в тайбрек. В него Мъри бе безкомпромисен и не даде точка на своя противник.

Мъри започна силно и втория сет - със сервис-гейм на нула. До 3:3 двамата печелеха лесно подаванията си, но в седмия гейм Григор стигна до точка за пробив при 30:40, въпреки че Мъри бе спечелил първите две точки в гейма.

Грешка от бекхенд на Григор спаси за момента Мъри, но малко след това последва сбъркан форхенд от страна на Мъри, който в тези минути и най-вече в този гейм изглеждаше колеблив на корта.

И вторият брейкпойнт бе отразен от шотландеца, но се стигна и до трети и в крайна сметка хасковлията проби след бекхенд в мрежата на съперника му.

За разлика от първия сет обаче сега Димитров не успя да затвърди пробива. Мъри изригна с два отлични минаващи удара и един фантастичен ретур и изравни резултата за 4:4, след което с гейм на нула излезе напред.

В десетия гейм Григор допусна първата си двойна грешка в мача, а веднага след това и още една, и изостана с 15:30 в своето подаване.

Последва страхотен бекхенд на линията на нашето момче и 30:30, но в следващата точка Мъри стигна до мачбол и не пропусна шанса си, слагайки точка на спора и печелейки за втора поредна година титлата в Бризбейн. Това бе общо 25-и трофей за Анди Мъри в досегашната му кариера.

С прекрасното си представяне в турнира Григор си заработи 150 точки за световната ранглиста и ще се придвижи напред в нея с няколко места. В момента Димитров е 48-и.

Българинът спечели и 41 540 долара от наградния фонд, който е 436 630. Мъри взе 250 точки и 78 800 долара.

Следващата седмица на Григор му предстои участие на турнира в Сидни, където в първия кръг ще срещне италианския тенисист Фабио Фонини.