Първата ни ракета Григор Димитров се поздрави с историческа победа на престижния турнир на трева в Куинс, Лондон.

В мач от 1/4-финалите 72-ият в ранглистата на ATP Димитров надви с 4:6, 6:4, 6:3 поставения под номер 9 в схемата и №30 в света Кевин Андерсън. За първи път в историята на родния тенис български играч при мъжете се класира на 1/2-финалите на турнир от ATP.

21-годишният хасковлия показа отлична игра и успя да осъществи обрат в резултата, след като загуби първия си сет от началото на турнира. Това бе третият официален мач между Григор и Андерсън, като българинът записа втора победа. Предишната бе през миналата година, отново на трева, в Ийстбърн. Двамата имат и един мач на "Чалънджър" в Тоди, Италия на клей през 2009 година, спечелен от Андерсън, но този двубой не влиза в официалната статистика на ATP.

Първата точка за пробив в мача бе за Григор - 30:40 в подаването на 203-сантиметровия гигант от ЮАР при 1:1 гейма в първия сет. Андерсън обаче спаси брейкпойнта с мощен сервис, след който последва ретур от бекхенд в мрежата на Григор. В крайна сметка, Андерсън взе подаването си. Последва дълъг сервис-гейм на Димитров, в който българинът все пак не даде точка за пробив на противника и изравни - 2:2. Бърз гейм на нула за южноафриканеца и №9 в схемата отново излезе напред в резултата - 3:2. Макар и с известни трудности, Григор изравни за 3:3, но Андерсън сервираше много силно в тези минути и набързо отново излезе напред - 4:3.

В осмия гейм Григор бе сериозно притиснат от Андерсън - стигна се до 0:30, а при следващата точка ретурът на гиганта излезе на милиметри в аут. Все пак, Григор удържа подаването си, но не успя да затрудни Андерсън в следващия гейм и при 4:5 трябваше да сервира за оставане в първия сет. Григор обаче изостана с 0:30, а след това с 15:40, последва воле в аут на мрежата на Димитров и първата част бе спечелена от Андерсън.

Южноафриканецът започна уверено втория сет, като спечели лесно откриващото си подаване в него. При 6:4, 1:0 за Андерсън играта бе спряна заради дъжд. След известно време тя бе подновена, но двубоят отново бе прекъснат малко след това - при 6:4, 2:1, 0:30 в полза на Андерсън.

След второто подновяване на играта Григор бе тенисистът, който изглеждаше по-добре на корта и се справяше по-сполучливо с условията за игра и вятъра. Повратната точка в мача се оказа петият гейм на втория сет. В него Димитров се пребори за първия си пробив в двубоя и той му бе напълно достатъчен, за да спечели втория сет.

В решаващата трета част двамата тенисисти сервираха силно в началото, но при 2:2 се стигна до 30:40 в подаването на Андерсън, след като българинът направи безпомощен съперника си с фантастичен ретур. Димитров не изпусна шанса си - с нов отличен ретур юношеският шампион на "Уимбълдън" и "Ю Ес Оупън" за 2008 година изпрати топката много ниско в краката на съперника и волето в мрежата на Андерсън донесе пробив за Григор. В тези минути младият българин сервираше отлично и след нов убедителен гейм затвърди пробива, повеждайки с 4:2. При 4:3 Андерсън стигна до точка за връщане на пробива, но Григор не трепна и успя да удържи подаването си - 5:3 и победата вече бе съвсем близо. В деветия гейм Григор притисна противника си и реализира третия си мачбол, с което историческата му победа стана факт.

Димитров се поздрави с успеха въпреки 15-те аса, които Андерсън направи в мача. Директните точки от начален удар за Григор бяха 7. Андерсън допусна 4 двойни грешки срещу само 1 на Григор и след 2 часа и 3 минути игра трябваше да преклони глава пред набралия скорост българин.

На 1/2-финалите българинът ще играе с победителя от двубоя между двама ветерани - аржентинеца Давид Налбандян и белгиеца Ксавие Малис.

Григор си осигури 90 точки за световната ранглиста и 25 940 евро. Ако достигне до финала, той ще си заработи 150 точки и 44 945 евро.

Източник: