Най-добрият български тенисист Григор Димитров отново се изложи като кифладжия. Онази вечер на турнира в Рим наш Гришо падна от Александър Зверев, 19-годишен германец с жълто около устата (1:6, 4:6). Няма и седмица по-рано хасковският плейбой изхвърча още в първия кръг на "Мастърса" в Мадрид, там го би испанецът Карелио Буста. А малко преди това направи големия гаф на финала в Истанбул, когато загуби почти спечелен мач срещу аржентинеца Диего Шварцман. За капак на всичко Гришо се държа гаменски в този двубой и натроши от яд три ракети. Тези поражения го свалиха чак на 35-о място в ранглистата, което е най-ниската му позиция за последните три години.

Какво му става на наш Григор, който на 16 май ще навърши 25 години? Според тенис анализатора Алекс Хаус от thesportsquotient.com. Гришо се е разхайтил и прекалено показният светски живот и жените го дърпат надолу. И наистина - от доста време насам за българина се пише повече като за любовник на Мария Шарапова и Никол Шерцингер, а не толкова за спортните му успехи. Журналистът твърди, че разликата между някогашните огромни очаквания към талантливия Димитров и настоящата реалност го превръщат в най-голямото разочарование в тениса за последните години, пише ''Всеки ден''.

Експертът Хаус отбелязва, че гневът на Григор Димитров от финала в Истанбул е символ на големия му упадък. „Въпреки че се намира в ранните си спортни години, изглежда българинът е стигнал своя пик в кариерата. Причините за големия срив може да се обяснят със съзряването му, конфликти с треньора и генерална липса на дисциплина, каквато е нужна, за да си в големия тенис", отбелязва коментаторът.
Димитров се извини на Диего Шварцман, както и на своите фенове, но все пак щетите са нанесени. „От големия пробив през 2014 г. насам Григор влиза в новините само с маймунджилъците или гаджетата си. Нещо, което не отива на играч с неговия талант.

Да трошиш нерви и ракети в елегантен спорт като тениса минава за табу. Счита се за признак на поведението на разхайтен келеш. Смущаващото е, че досега Григор не е имал славата на кибритлия. Затова сегашното пропадане спокойно може да се обясни със засиления светски живот, което е голям проблем за него. Трябва много бързо да се подобри, ако ще се надява да изпълни някогашните си амбиции", казва още експертът.

Доскоро Григор Димитров влизаше в новата вълна млади таланти, а сега вече е в сянката на някои новоизгряващи тенис звезди като Ник Кириос, Борна Чорич и Александър Зверев, от когото загуби два пъти в рамките на два месеца в турнирите в Индиън Уелс и Рим. „Нищо чудно в един момент българинът да се замисли дали не е трябвало да прояви повече търпение към бившия си треньор Роджър Рашийд. При сегашния Франко Давин позицията на Димитров в ранглистата не спира да пада", критикува Хаус новия треньор на хасковлията.

За мястото на Григор Димитров в елита на мъжкия тенис се говори, както някога за Гаел Монфис. Французинът също работеше с Роджър Рашийд при своя голям пробив през 2011 г., когато се издигна до №7 в света. „Последва раздяла с австралийския треньор, след която Монфис така и не успя да се наложи при най-големите тенис звезди. Изглежда ли ви познато?", пита още коментаторът.

Според него най-лошото е, че не се вижда техническа причина за пропадането на Димитров. Статистически погледнато, той до голяма степен прави на корта това, което е правил преди две години. „Изводът е, че затъването следва от психологическата част в играта му. Григор е истинска аномалия! Обикновено играчите, които поддържат добро ниво на игра срещу корави съперници, се закрепват в спорта. Би трябвало и той да го направи, или поне да се опитва. Съдейки по неволите на Димитров, българинът може да се нарече най-голямото разочарование в тениса през последните години", завършва мнението си експертът.

Хасковлията станал
като Курникова


Григор Димитров е станал нещо като Анна Курникова на мъжкия тенис. Това сравнение все по-упорито се насажда сред анализаторите в спорта.

Красивата рускиня, която медиите превърнаха в секс символ, показа огромен потенциал в началото на кариерата си. Едва на 14 години заигра при професионалистите, като в същото време се превърна в едно от рекламните лица на школата на Ник Болетиери, откъдето е минал и наш Гришо.

За Курникова това става през 1995 г., а през 1999-а вече беше №1 в ранглистата за двойки, като с Мартина Хингис спечелиха две титли от Големия шлем - в Австралия през 1999 и 2002 г. В крайна сметка Курникова не успя да вземе нито една титла на сингъл, но спечели милиони долари и фенове.

За сметка на това рускинята беше на първите страници най-вече с личния си живот и мъжете в леглото си. Списание „Пийпъл" четири пъти я класира сред 50-те най-красиви личности в света. Така Курникова се превърна в най-голямата звезда на женския тенис, без да е постигнала най-големите успехи на корта.

Все повече се засилва смущаващото усещане, че Григор Димитров е тръгнал по нейните стъпки, особено след като вече мина през тенис звезди като Серина Уилямс и Мария Шарапова, а в момента топли чаршафите с американката Никол Шерцингер.

сн.: Getty Images/Guliver