В сряда сутринта не преди 05,00 часа българско време Григор Димитров и световният №1 ще си дадат среща на емблематичния корт "Род Лейвър Арена" в Мелбърн.

Залогът за нашето момче е огромен - пробив в полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Испанският тенисист е свикнал да играе на това ниво в турнирите от Големия шлем, но Григор за пръв път в кариерата си стига толкова надалече. Той вече написа поредна златна страница в историята на българския тенис, но може и жадува за повече, пише

Гришо е единственият извън топ 10, намерил място в голямата осмица на турнира. Освен това той е и най-младият четвъртфиналист от 2012 година насам, когато това стори японецът Кей Нишикори.

22-хасковлия има три загуби от три мача срещу Рафа, но и в трите бе напълно равностоен на именития си съперник и му взе по сет. Два от тях се играха на твърди кортове, а един на клей. Любопитен факт, е че Григор тренира с Надал преди мача си от първия кръг на Australian Open срещу левичаря Брадли Клан.

Сега двамата отново ще се изправят един срещу друг, но вече в официална битка пред пълните трибуни на централния корт.



На осминафиналите най-добрият български тенисист отстрани Роберто Баутиста Агут с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4, а Рафаел Надал макар и с известни затруднения победи 16-ия в схемата Кей Нишикори (Япония) със 7:6 (3), 7:5, 7:6 (3) след 3,16 часа игра.

Гришо в Мелбърн започна с успех над американеца Брадли Клан и продължи с победи над Йен Сун-Лу (Тайван) и Милош Раонич (Канада).

"Очаквам с нетърпение този мач. Искам да стигам напред в турнирите, за да играя в такива срещи по-често. Все пак за това работя и към това се стремя. В крайна сметка обаче това е просто поредния двубой", бе коментарът на Димитров за предстоящата битка.

"Всички знаят кой е Рафа. Tой е спечелил много турнири от Шлема. Изключителен боец. Аз обаче искам да покажа, че заслужавам да играя срещу тенисисти като него", допълни той.

"Григор е невероятен. Има всичко, за да бъде следващата голяма звезда, той вече е такъв", не спести хвалебствията си за българина голямата звезда Рафаел Надал.

Сряда, не преди 5,00 часа, Григор Димитров срещу Рафаел Надал в "Епизод IV". България със сигурност няма да спи!

Снимки: Getty Images/ Guliver