Гъмзата е на мнение, че успешни концерти могат да правят онези изпълнители и музиканти, които се отличават със свой собствен стил.

В "Открит микрофон" той изказа поздравленията си към Анелия за това, което е успяла да постигне чрез двата си самостоятелни концерта, пише signal.bg. В отговор на въпрос, защо в най-комерсиалната музика концертите почти липсват, музикантът отговори така:

"За да направиш концерт, трябва да имаш наистина някаква твоя линия и да си различен от другите. Да си някакъв новатор или поне да е нещо ново за самия теб, да нямаш едно стадо от последователи, от които трябва да се открояваш. Оттам насетне повечето правят едно и също, защото не искат да рискуват. Сега това върви, аз трябва да имам работа, за да имам работа, трябва да направя такова... Иначе утре, вдругиден няма да ме викнат там и там и този месец ще ми е слаб, или лятото... Но както една птичка пролет не прави, така и едно лято кариера не прави".



Тромпетистът на Ку-ку бенд, който от няколко години се изявява и като певец, е убеден, че е необходимо да имаш ясна визия занапред и да не се опияняваш от славата.

"Не е само страх, но и щипка дребнавост, щипка късогледство... Има хора, които не обичат да правят планове за живота. Те мислят за утре, най-много за вдругиден. Прекрасно звучи фразата "Живей за мига", но някои твърде буквално я приемат. Голяма част от изпълнителите в този жанр, които аз познавам, мислят точно по този начин. Не искам да си придавам важност, но когато най-много успявам и имам най-много работа, най-много ме хваща страх какво ще стане след това. А когато нещата зациклят, пазарът се стесни, това най-много ме зарежда и ме нахъсва, че трябва да правя нещо. При тях имам усещането, че е обратното, когато са на моментния връх - година, две или няколко месеца. За да има повече такива пикове, те трябва да се хранят балансирано. Приятното усещане от успеха, да не го нарека славата, трябва да е потребява балансирано, за да може да живееш по-дълго, да изглеждаш добре, в случая в преносен смисъл. Важно е да не преяждаш със слава." - обясни Гъмзата.



По отношение на дуетите Гъмзата е категоричен, че това е световна тенденция, която не подминава и българските изпълнители. Сега колаборациите са хит и затова толкова много изпълнители предпочитат да правят съвместни проекти.

Гъмзата разказа  как се е решил да направи съвместните си парчета с попфолк звездите на "Пайнер" - Анелия, Галена, Теди Александрова.

"Нещата се случват буквално с едно телефонно обаждане. Да направиш дует не е новаторство, но какъв дует ще направиш - това е важното. Моят първи дует беше с Анелия - "4 секунди".