Коледните празници могат да се превърнат в истински кошмар за някои дами, които спешно са си оперирали гърдите.

19 са до момента случаите на скъсали се в телата на жени PIP-импланти. Колко точно обаче са клиентките на този френски производител - не е ясно. Това обявиха от Федералния институт за лекарствата и медицинските продукти, пише blife.bg.

Оттам подчертават също, че още не е доказана връзката между силиконовите импланти на PIP и осемте случая на рак у френски пациентки с такива импланти.

Междувременно най-малко осем жени с дефектирали силикони от фирмата са със страшната диагноза. Две от тях са вече покойнички.

Случаите се разследват от френското правосъдие по подозрение в убийство поради небрежност.

Френският производител на имплантанти PIP използвал индустриален, а не медицински гел за продуктите си, за да излезе по-евтино. Но материалът от своя страна можел да причини рак, гръмна скандалът в последно време. Поради тази причина във Франция вече има група за взаимопомощ сред жените със силикон.

Продуктът е забранен от миналата година, а фирмата PIP вече не съществува. Само във Франция около 30 хиляди жени се разхождат с тази марка импланти. Френските здравни власти подготвят акция за информиране на носителките им. Целта е оперативното им отстраняване, а мярката има чисто превантивен характер.

Няма място за паника, казва Лоран Тиери от френското министерство на здравеопазването. "Знаем, че тези импланти могат да се скъсат. Това обаче не означава, че тутакси възниква опасност от раково заболяване или дори от летален изход. Жените могат спокойно да отпразнуват Коледа и Нова година, но след празниците би следвало да посетят хирурга си", подчертава Тиери.

От съображения за сигурност е твърде вероятно останалите 30 хиляди французойки с имланти на PIP да бъдат призовани да ги отстранят по оперативен път. Разходите по операциите ще се поемат от здравните каси. Около четири хиляди евро обаче, които трябва да се заплатят за нов имплант, ще трябва в повечето случаи да плащат самите жени, легнали под ножа по естетически съображения.

Същата е равносметката и при другите около половин милион французойки с гръдни силиконови импланти, произведени от други фирми.

Оспорваните импланти на PIP са били изнасяни и извън Франция. За силиконови бюстове се говори най-вече при светските личности.