Той вече се бе изправял срещу нацистите, съветските шпиони и дори срещу Дарк Вейдър. Във вторник Харисън Форд се включи в нова битка. Този път срещу автоматичните бюджетни съкращения в САЩ.

"Този механизъм на финансиране има сериозни проблеми", каза пред членовете на комисията по авиация 70-годишният Форд.

Холивудската звезда, който е пилот любител от двадесет години, е особено загрижен заради бюджетните съкращения, засягащи авиационната индустрия и възможното, според официалните данни, закриване на повече от 200 контролни кули на летища в САЩ.

Значителните съкращения на разходите във федералния бюджет, възлизащи на 85 млрд. долара, влязоха в сила на 1 март в резултат на неспособността на републиканците и демократите да постигнат съгласие за начина за намаляване на дефицитите.

"Когато ликвидирате една контролна кула", премахвате всички свързани с това дейности. Има сериозни последици за малките предприятия", предупреди актьорът, който посочи и опасните резултати от тези съкращения за безопасността.

Орязването на стойност 500 милиона долара от бюджета на Федералната агенция по авиация /FAA/, също ще застраши борбата срещу пожарите, разпръскването на пестициди върху полетата или обучението на пилоти, пише БГНЕС.

Снимки: Getty Images/ Guliver