Младите виртуозни пианиста Хасан и Ибрахим тръгват на световна обиколка. Това разказа техният баща Дениз Игнатов.

Свръхталантливите момчета ще изнесат през май концерти в САЩ и ще участват на престижен международен фестивал в Русия, пише "България Днес". Музикалната обиколка на 10-годишните пианисти стартира с концерт в българското посолство в Ню Йорк, който ще е посветен на Деня на славянската писменост. Изявата първоначално е трябвало да бъде на датата на празника - 24 май, но тогава посолството ни ще е затворено и затова Хасан и Ибрахим ще свирят пред димпломатическата ни мисия 3 дни по-рано.

На 23-ти май пък предстои едно от най-знаменитите участия на близнаците. Те ще свирят в прословутата в Ню Йорк "Карнеги хол". Поканата за изявата там е дошла, след като двамата спечелиха първи места с индивидуални изпълнения и второ място като клавирно дуо в конкурс за млади музиканти - American Protege. Класирани са сред 640 изпълнители от цял свят.

Игнатов разказа, че след като са кандидатствали със свои видеоклипове, получават потвърждение и покана да се качат на сцената в концерта на победителите. Хасан участва с "Токата" от Пиер Санкан, а Ибрахим - с "Бассо Остинато" на Родион Шчедрин. Заедно пък изпълняват "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров.

Следващата спирка от турнето ще бъде Санкт Петербург, където близнаците ще се включат в международно музикално състезание.

"Изявата в "Карнеги хол" е повече като представление, докато в Русия ще се борим за победа. За моите синове само първото място е успех, всичко друго се приема като провал", заяви щастливият татко.



*Бащата Дениз Игнатов

В конкурса, който ще се проведе от 3 до 10 юни, има участници от цял свят (руснаци, китайци и др.), а близнаците са единствените представители на България. Те са получили правото да се включат в надпреварата след сериозен предварителен подбор.

Хасан и Ибрахим от дни са в еуфория, че ще могат да свирят на толкова престижни музикални събития, призна техният баща.

Игнатов сподели, че синовете му нямали търпение да излязат на сцената и да покажат на целия свят колко са добри. Славата на децата у нас нарасна толкова много, че вече излиза извън границите на страната ни. Клавирните виртуози постоянно имали заявки за участия в различни концерти, тъй като интересът към тях е много голям.

Още преди време Игнатов предрече, че близнаците ще станат световноизвестни.