Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим напуснаха София.

И то само след 7-дневен престой! Близнаците пристигнаха в столицата в средата на септември, тъй като бяха приети да учат в Национално музикално училище "Любомир Пипков". Софийското им приключение продължи изключително кратко, тъй като момчетата били изключително разочаровани от условията в учебното заведение, пише в. България днес.

"Пристигнах с момчетата ми в София и веднага ги настанихме в общежитията към музикалното училище. Признавам, че условията там са много добри, но истинското разочарование настъпи в момента, в който синовете ми прекрачиха класните стаи. Там ги очакваха изключително стари пиана, които вероятно са от 40-те години на миналия век. Музикалните инструменти са в ужасно състояние и Хасан и Ибрахим няма как да развиват таланта си с тях.

Децата се обърнаха към с думите: "Тате, няма как да свирим на такива ужасни пиана. Нали искаме да сме най-добрите, как да го направим в такива условия?". И тогава осъзнах, че са прави и заслужават нещо по-добро", разказа Дениз Игнатов, баща на малките пианисти.



Родителят решил да се срещне с ръководството на престижното училище и да обсъдят спорната ситуация с некачествения инструментариум.

"Човек на ръководен пост, не искам да споменавам име, заяви директно на мен и синовете ми: "Вие за какви се мислите? Светът да не се върти само около вас". След тези обидни думи вече знаех, че бъдещето на децата ми трудно ще бъде свързано с училището. Хасан и Ибрахим се обърнаха към мен и заявиха, че не искат повече да остават. Опитах се да ги разубедя, но те бяха категорични в решението си и отпътувахме обратно", каза още Игнатов.

След конфликта бащата прибрал близнаците в Шумен, където ги записал в общообразователно училище и там ще продължат обучението си. Не знае дали завинаги ще останат в Шумен и признава, че някой ден може отново да погледнат към столицата.

"Директорката на музикалното училище в продължение на 3 години канеше Хасан и Ибрахим при нея, а накрая какво се случи. Това е все едно много силно да искам да поканя някого на гости, а като дойде, изобщо да не съм подготвен. Не намерихме общ език с ръководството на училището, тъй като искахме не нови, а просто качествени инструменти. Децата ходиха на концерти в САЩ и Русия и видяха на какво високо ниво е всичко. И сега лошото и некачественото в България им прави впечатление. Синовете ми просто знаят какво искат. Не може с трабантче да искаш да участваш във Формула 1", добави бащата на близнаците.

В продължение на месеци Хасан и Ибрахим се чудеха дали да заживеят в столицата, като имаше вариант да продължат образованието си във Варна. В крайна сметка избраха София, но престоят им продължи изключително кратко заради неразбирателството с училищното ръководство. Плановете им бяха в столицата да имат по-голям шанс за развитие.

"И в Шумен няма да им е лошо, защото, когато станаха известни, живееха тук, а не в София. Реално нямаше смисъл да си губят времето със стари пиана, на които нямаше да могат качествено да се подготвят", допълни Игнатов.

"Бащата на близнаците прояви някакви излишни претенции и не мисля, че е редно един родител да се държи по такъв начин пред децата си. Не знам как е преценил, че инструментите ни са стари, но не е много коректно да постъпва по този начин."

Това коментира Столина Добрева, помощник-директор по учебно-творческата дейност в Национално музикално училище "Любомир Пипков".

"Абсолютно не е вярно, че пианата ни са от 40-те години на миналия век и това може да се потвърди както от преподаватели, така и от родители. Постоянно правим усилия за обновяване на инструментариума. Това е една от основните цели на нашето училище. Постъпката на бащата на близнаците е плод на неосъществени претенции", каза още Добрева.

Източник: БЛИЦ