Днес безсмъртният Хийт Леджър, който преждевременно си отиде от този свят през 2008 година, щеше да навърши 39.

Талантливият актьор има ирландски и шотландски корени, но живее в Западна Австралия до 16-годишна възраст, когато напуска училище и заедно със свой приятел се премества в Сидни. Леджър няма актьорско образование, но това не му пречи да реши да се пробва в киното.

Дебютът му като актьор е през 1997-а, но известността идва две години по-късно с участието в лентата "10 неща, които мразя в теб". Следват запомнящи се роли в ленти като "Патриотът", "Като рицарите", "Бандата на Кели", "Господарят на греха" и "Братя Грим".

Актьорът умело доказва, че не робува на табутата и не се страхува да обърне гръб на мачовския имидж, приемайки ролята на хомосексуалист в "Планината Броубек". Превъплъщението на Леджър печели критиката, и номинациите за "Оскар" и "Златен глобус" не закъсняват.

Един от последните филми, в които Хийт Леджър участва, е номинираният за "Оскар" "I'm Not There". Там той е един сред няколкото актьори, пресъздаващи образа на певеца Боб Дилън.

Последната завършена лента с участието на актьора е "Черният рицар" на режисьора Кристофър Нолан, продължението на „Батман в началото“. Леджър изиграва ролята на Жокера, която в първата лента е пресъздадена от Джак Никълсън. През ноември, в интервю за "Ню Йорк таймс", актьорът заявява, че ролята го е изтощила и не успява да спи повече от два часа на денонощие, защото не можел да спре да мисли за снимките. Тогава той споменава, че едно сънотворно хапче не му стига и е принуден да взема второ, за да поспи поне час.

Последното превъплъщение на актьора е във филма "Сделката на доктор Парнасъс". Той обаче умира преди лентата да бъде завършена и ролята му е доиграна от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел.

Той е първият и единственият актьор, номиниран за "Оскар" за превъплъщение във филм за Батман. С брилиянтната си игра той заслужено печели престижното отличие, но то му е връчено посмъртно. Връчени, отново посмъртно, са му и наградите "Златен глобус" и BAFTA, и двете в категорията "Най-добър поддържащ актьор".

За личния живот на Леджър не се знае много. През 2002-а той се запознава с Наоми Уотс по време на снимките на "Бандата на Кели". Двамата започват бурна романтична връзка, която приключва през април 2004 г. След това Леджър има връзка с актрисата Мишел Уилямс, която среща по време на снимките на "Планината Броукбек". На 28 октомври 2005 г. се ражда дъщеря им Матилда Роуз, чийто кръстник е колегата на Леджър и негов екранен партньор от "Планината Броубек" Джейк Джиленхол.

През септември 2007 г. Хийт Леждър и Мишел Уилямс се разделят. Няколко месеца по-късно – на 22 януари 2008 г. в 15:26 часа местно време актьорът е намерен мъртъв в своя апартамент на 421 Broome Street в Ню Йорк. В близост до тялото му са открити сънотворни, отпускани с рецепта, както и опаковки от други препарати, които се продават свободно. Извършената аутопсия не изяснява причината за смъртта на 28-годишния актьор. В резултат на проведеното разследване официално е съобщено, че причина за смъртта е „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства“.

Днес си припомняме някои от истините за живота и кариерата, които той споделя приживе:

"Обичам да правя неща, от които се страхувам."

"Ако правиш изборите си, като се базираш само на чуждото мнение, то ти взимаш много скучни решения."

"Винаги правя неща, които ми доставят удоволствие. В момента, в който това се промени, просто се оттеглям."

"Щастлив съм, когато нямам пари."

"Ако не взимаш рисковани решения, никога няма да израснеш."



Текст: Woman.bg