След образа на безпомощната Бела от „Здрач” световната сензация Стефани Майър вдъхва живот на героиня, пред която не съществуват прегради. Или неразгадаеми формули.

Кейси, Алекс, Крис, Джулиана или просто Химикът е бивш таен агент на американското правителство, получила прякора си заради невероятните си умения да създава смъртоносни отрови. Загърбила миналото, тя е принудена да се крие и да използва различни имена, докато един ден кошмарът не се завръща.

Когато животът ти е застрашен от неназована организация, а всеки, на когото би могъл да се довериш, е мъртъв, единствената възможност да оцелееш се оказва да се подчиниш и да поемеш една последна задача. Задача, поставяща Джулиана в смъртоносна опасност и принуждаваща я да работи с почти непознат мъж.

В играта със смъртта грешката никога не е опция. А изненадващото умение на Майър да съчетава динамични екшън сцени със строго научни факти и забранени романтични моменти превръща „Химикът” в емблематична за жанра творба – напрегната, внимателно структурирана, изключително прецизна в детайлите и най-вече абсолютно завладяваща. Точно това, което един добър трилър трябва да бъде.
Стефани Майър е американска писателка, която нашумя с вампирската поредица „Здрач” и научнофантастичния роман „Скитница”. Дебютният й трилър „Химикът” завладя класациите, озовавайки се на пето място в класацията на New York Times още през първата седмица на публикуването си, а Аbout.com сравняват стила на Майър с този на Лий Чайлд.

„Хубаво е да видиш героиня, чието най-страшно оръжие е умът ѝ, героиня, която може да повали тренирани наемници с помощта на миниатюрни спринцовки и бижута, превърнати в смъртоносни оръжия.“

Entertainment Weekly