Звезди на американското кино и шоубизнес призоваха правителството на САЩ да затегне контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие.

Повод за тревогата на Холивуд стана кървавата трагедията в Нютаун, Кънектикът, където миналия петък 20-годишния Адам Ланза разстреля 20 деца и 6-има възрастни.

"Забраната на полуавтоматичното бойно оръжие е необходимата първа крачка към възкресението на душата на тази страна", написа в "Туитър" актьорът Алек Болдуин.

"Колко още страдания и загуби са нужни, за да се подобри контролът върху продажбата на оръжие в Америка?", пита риторично актрисата Сюзън Сарандън.

"Страна, която нищо не прави в сферата на контрола на разпространението на оръжие и просто наблюдава убийствата на невинни животи, трябва да се замисли. Потресена съм!", казва колежката й Голди Хоун, съпруга на звездата Кърт Ръсел.

В хора на недоволните се включи и риалити звездата Ким Кардашиян: "Как е възможно това - в ръцете на психически болен подрастващ да попадне оръжие?"

Идентичен е акцентът и в думите на звездата от "Отчаяни съпруги" Ева Лонгория: "Как 20-годишен човек с куп психически проблеми може да се сдобие с оръжие??? Контрол за оръжията!"