Холивудският продуцент Пол Маслански обяви намеренията си да заснеме филм по сценарий на Брус Лий, писан от легендарния актьор малко преди смъртта му.

Заглавието на сценария е "Тихата флейта". По думите на Маслански от него ще излезе "епичен приключенски филм с оригинална художествена и философска концепция", който ще даде началото на нова мода в киното с бойни изкуства. През 1978 г. Маслански се опита да пренесе на екран идеите на Лий чрез лентата си "Железен кръг", но без филмът да постигне особен успех. Тогава Брус Лий бе изигран от Дейвид Карадайн, починал миналата година, също като Лий при загадъчни обстоятелства.

Лий умира на 33-годишна възраст на 20 юли 1973 г. от мозъчен оток вследствие предозиран прием на болкоуспокояващи таблетки. Това е официалната версия, като спекулациите и легендите за смъртта на актьора от хонконгски произход са десетки повече. Според една от тях той е убит от Триадите, а според друга - от друг голям и успял да остане анонимен и до днес майстор на бойните изкуства. Лий оказва извънредно силно влияние върху цяла плеяда актьори, в чиито филми не минава без източни "тупалки", като Чък Норис, Джаки Чан, Джет Ли, Стивън Сегал, Жан-Клод Ван Дам.

Именитият режисьор Джон У също дължи, макар и косвено, пробива си в Холивуд на Брус Лий - доведен е в САЩ от Куентин Тарантино, голям фен на хонконгските филми с бойни изкуства. Синът на актьора, Брандън Лий, също загива нелепо и дори още по-млад - той е едва 28-годишен, когато по време на снимките на превърналия се впоследствие в култов филм "Гарванът" през 1993 г. е прострелян от реквизитно оръжие, което не би трябвало да е заредено.

източник: БГНЕС