Най-добрият европейски джаз музикант за изминалата година Хорхе Пардо пристигна във Варна за концертната си изява във вторник, 20 август.

Събитието ще се състои в Летния театър в града.

Прочутият испанец прави поне 150 концерта годишно, има 20 издадени албума, работи със световни звезди като Чък Къриа, Томатито, Чано Домингес, Пако де Лусия. Виртуоз на флейтата и саксофона, Пардо заслужено получи титлата “Европейски музикант на 2012” от френската джаз академия. Той е първият испанец, удостоен с това признание.

Като дете Хорхе започва да свири на китара, но скоро открива магията на духовите инструменти. Трупа опит в групите на Педро Итуралде, Диего Караско, Мануел Солер, докато един ден среща Пако де Лусия и постъпва в неговата група. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo.

Става част и от новото течение Jovenes Flamencos - това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото. Музиката му звучи във филмите на Саура.

Публиката в Летния театър във Варна ще слуша творби от най-новия албум Huellas (“Следи”) на джазмена. На сцената ще бъдат още китаристът Хосеми Кармона и перкусионистът Бандолеро. Концертът е от 21:00 часа.

Билети можете да закупите от касите на Тикет Плюс във Варна.