Знаменитият испански тенор Хосе Карерас донесе най-прекрасния коледен дух в София с блестящите си изпълнения в препълнената зала 1 на НДК.

Концертът снощи беше кулминацията на двудневното гостуване на оперната звезда в България. Онзи ден той присъства на рождения ден на луксозна марка и на премиерата на книга за българската оперна прима Гена Димитрова. Още при пристигането си в София в съботната вечер и при изявите си в неделния ден Хосе Карерас беше пестелив на думи, а на концерта снощи те просто бяха излишни, защото два часа и половина той прави това, което умее най-добре – да пее, приковавайки с невидим магнит всички сетива на присъстващите в залата.

В първата част на концерта маестрото погали ухото на зрителите с изпълнения на оперни арии, избирайки да пее предимно на родния си испански език. Карерас и ирландското сопрано с пленяващ глас Селин Бър, която беше повече от достойна негова партньорка на сцената, изпълниха под диригентската палка на Давид Хименес и в съпровод на Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов" произведения на Хосеп Рибас, Пабло Луна, Херонимо Хименес, Мануел Кабайеро. Прозвучаха и две неаполитански песни на Франческо Тости и Никола Валенте. За финал на първата част Карерас избра "Imposible Dream" от мюзикъла "Дон Кихот – човекът от Ла Манча" на Мич Лий.

*София - Представяне на книгата „Гена Димитрова от А до Я“: Хосе Карерас получи първия брой на книгата

Втората част беше запазена за едни от най-хубавите коледни песни, звучащи съвършено в изпълнение на световния тенор и на младата му и изключително талантлива колежка. Двамата редуваха индивидуалните си изпълнения с красиви дуети, а всяка тяхна поява на сцената беше посрещана с бурни аплодисменти от слушащата в захлас публика.

Подранилият коледен дух, извикан с класики като Have Yourself a Merry Little Christmas, Ave Maria, White Christmas, се запази до края на концерта, подхранван и от двете отрупани с играчки и гирлянди коледни елхи от ляво и от дясно на сцената.

Нестихващите аплодисменти на зрителите, които станаха на крака с последните акорди от финалното по програма изпълнение, върнаха изключителните изпълнители на сцената за цели пет биса. С последния от тях, "Silent night", те пожелаха на присъстващите тиха и свята коледна нощ , а като реверанс към българската публика част от песента прозвуча на български език в изпълнение на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", пише БГНЕС.

Но всичко това са просто думи, които трудно биха могли да предадат красотата на магичния свят, в който Хосе Карерас отведе българските си почитатели с необикновеното си изкуство. Защото в този негов свят няма място за думи, там има само музика.

Снимки: Bulphoto