26-годишната кипърка Християна Лоизу накара България да се влюби в нея в четвъртия сезон на „Х Фактор". На финала в понеделник младата певица разби всякаква конкуренция и грабна победата с брилянтните си изпълнения и нежно и елегантно присъствие на сцената.

За участие във формата я записал нейният приятел, а самата тя дори не била убедена, че това е нейната сцена, защото е учила оперно пеене, а шоуто е за поп музика. Въпреки това обаче Християна се оказа най-достойна за победата, като през цялото време нито веднъж не беше изправена на елиминации. Зад нея беше публиката на шоуто, която не спря да гласува в полза на талантливата млада жена. Журито пък единодушно я обяви за най-добрата певица във формата. Как се чувства веднага след финала и какво смята да прави оттук нататък? Това сподели Християна пред „Всеки ден".

- Християна, как е настроението след победата в „Х Фактор"? Успокои ли се вече или страстите още бушуват?
- Честно казано, още ми трябва време, за да осъзная къде се намирам. Лека-полека се съвземам след финала, съвземам се от това, което стана. Като чух, че аз съм победителят, бях много шокирана. Още не мога да дойда на себе си.

- Защо беше шокирана? Не очакваше ли да спечелиш?
- Не, не очаквах.

- Кой мислеше, че ще победи?
- От нас тримата не можех да кажа. И Кристиан, и Дарина са много талантливи. Но когато останахме само двамата с Кристиан, предполагах, че той ще спечели. Не мога да обясня защо смятах така. Просто беше вътрешно чувство. Защото много хора го харесват и щеше да е нормално той да е на първо място.

- А ти с какво грабна хората? Защо смяташ, че те харесаха толкова много?
- Не знам, само хората, които ме харесват, могат да кажат защо ме харесват. Може би харесаха моя характер.

- Какъв човек си ти?
- Аз съм много земен човек. Смятам, че съм трудолюбива... може би и скромна.

- Колко време ти отне, за да се подготвиш за този финален концерт в „Х Фактор"?
- Имах само 5 дни, за да се подготвя. Това е много малко време, защото трябваше да подготвим по три песни. Вярно, едната вече я бях подготвила - песента на Лара Фабиан, която изпях първо. Но все пак е много работа, а времето беше кратко. Имахме и дует, което е доста сложно за подготовка.



- Твоят дует беше с Наско от Б.Т.Р. Откога се познавате с него?
- Запознахме се два дни преди концерта. Беше много приятно да работя с него, много беше забавен.

- На сцената изглеждахте като хора, които се познават отдавна...
- Да, защото той е много забавен човек, мил, приятен... и аз се отпуснах лесно при него. Не се притеснявах, защото той е отворен човек, успя да ме предразположи. Въпреки това подготовката на песента за финала не беше лека работа.

- А от песента на Сара Брайтман притесни ли се? Тя не е от лесните.
- Не, песента не ме е притеснила по никакъв начин. Все пак това е стил, с който малко или много съм се занимавала. Искаше ми се да изпея нещо такова на финала, затова приех предложението.

- От кого дойде това предложение?
- Музикалният продуцент Дони се колебаеше между няколко песни и заедно решихме да изпеем точно тази.

- А как се спряхте на „Осъдени души" на Лили Иванова?
- Пак музикалният продуцент ми я предложи. За мен това е много силна и въздействаща песен. Много я харесвам. И тъй като бяха казали, че двамата, които останат последни на сцената, ще пеят по една българска песен, аз се съгласих моята да е на Лили Иванова.

- В България си от 6 години. Как реши да дойдеш да учиш и живееш точно тук?
- Защото, когато бях малка, цялото ни семейство идвахме тук на почивка. Винаги много съм харесвала България и когато дойде момент да уча, избрах да е в България. Вече бях идвала и в София, и във Велико Търново, и в Русе. Познавах много места в България и ми харесваше тук. Все още ми харесва.



- Как успя да го научиш така добре българския език? Говориш почти без акцент.
- Благодаря! Това е, защото имах за цел да науча езика добре, за да мога да се справям. Обичам езиците, макар че не говоря много. Само гръцки, английски и български. За мен това са много малко езици и имам намерение да уча още.

- Какво предстои оттук нататък за теб като певица, спечелила „Х Фактор"?
- Ставам част от артистите на „Вирджиния рекърдс". Все още не съм се опознала с хората в екипа и тепърва предстои да разбера какво ще правим заедно. Но се надявам да е нещо хубаво. Искам да изпълнявам качествена музика, която въздейства на хората. Това е всичко.

- Как отпразнува победата вечерта след финала?
- Ходихме да хапнем с моите родители и някои приятели. После бяхме на партито на „Х Фактор" и останахме цяла нощ там. Имах само 2 часа, в които успях да поспя.

- В „Х Фактор" стана много популярна. Приятелят ти не ревнува ли поне малко, не съжали ли, че те е записал за участие във формата?
- Не, няма такова нещо. Той се радва страшно много, че стигнах до победата и че хората ме харесаха.

- Какво ще направиш с 50-те хиляди лева, които спечели?
- Парите не бяха моят мотив да участвам във формата. Дори не съм мислила за тях, когато съм излизала на сцената, нито след като ми дадоха чека. Затова още не знам какво ще правя с тях, даже не съм се замисляла по този въпрос. Тепърва ще преценя точно в какво ще ги вложа, но ми се иска да ги инвестирам в своето бъдеще.

Снимки: Булфото