Христо Калоферов е продуцент и водещ на новините по Нова телевизия.

Синеокият чешит се съгласи да разкаже пред "ШОУ" всички тайни от кухнята на "Байландо", в което изненадващо от участник стана водещ:

- Христо, вярно ли е, че ще смениш Георги Мамалев като водещ на "Байландо"?
- Ами... вярно е. Даже аз водих последните елиминации заедно със Стефания Колева. Но дали по принцип ще го сменям като водещ, това дори аз не знам и не мога да ти кажа, защото и идея си нямам какво точно са решили продуцентите. Знам само, че може би има вероятност да започна да замествам Жоро Мамалев в някои случаи.

- Означава ли това, че продуцентите и Жоро Мамалев имат някакъв конфликт?
- Честно казано, лично аз не съм забелязал. Не съм чул и не съм видял подобно нещо.

- Кажи ми как гледаш на тези слухове, според които "Байландо" е едва ли не вече уговорено шоу, с нагласен финал и т.н.? Най-упорито до момента се спекулира с имената на Крис и Маргарита Михнева като крайна победители.
- О-о-о, то това за всяко шоу у нас задължително се говори. Честно да ти кажа, аз нямам никаква, абсолютно никаква идея кой ще спечели това предаване. С мен това никой не го е обсъждал - нито от екипа на предаването, нито от другите участници. А и аз съм човек, който е болен на тема "справедливост" и ако нещо такова някога разбера, че се случва около мен, а аз участвам в това предаване, първата ми работа ще бъде да спра да участвам в него! Усетя ли някаква далавера, веднага приключвам с участието си! Такъв човек съм, че там, където има плетеници и интриги, просто не вирея.

- Ще ми разкриеш ли какво се случва зад кулисите на шоуто, каква е атмосферата - онова, което остава скрито за зрителите пред малкия екран?
- Ние не танцуваме и не пеем на живот и смърт. Всеки, който излиза на сцената, го прави с надеждата да осъществи мечтата си, в името на каузата, която преследваме всички заедно. Няма много гледане в чуждата паница, както обикновено се случва в родните шоута. Доволен съм, даже повече, отколкото очаквах, защото се оказа, че хората, с които съм всеки ден по тренировки и на сцена, всъщност са доста разбрани, просто не мога даже да повярвам, че е факт.

- А при какви условия тренирате в "Байландо"? Питам те, защото изтече информация, че участниците се оплаквали от мизерия, гладували и не смеели да кажат нищо, за да не бъдат изхвърлени?!
- Да, и аз четох нещо подобно, че някой се е оплакал от условията в хотела, в който са настанени, но интересното е, че не е цитиран точно кой. Самият аз не мога да го коментирам това, най-малкото защото не съм ходил нито веднъж в този хотел, а и не съм чул до момента някой да споделя подобно мнение. Никой не е дошъл и не се е оплакал.

*Христо Калоферов и Росица Караджова

- Коментирай, моля те, журито - Нешка Робева се е славела винаги като човек с много твърда преценка. Писа се дори, че мразела Параскева Джукелова, която се бори за каузата на Венци Ненков, и затова й давала все лоши оценки?!
- Нешка Робева е човек, който действително журира с твърда ръка, но тя е тежката и обективна част от това жури, защото иначе... да, хубаво е да има емоции, но не бива да се отдаваме само на тях. Останалата част от журито също е много важна - Татяна Лолова например е душата на това жури.

Ако някой сбърка стъпките в танца си, но го е направил с много хъс, с много любов и е показал достатъчна артистичност и емоция на сцената, Нешка ще види грешката и няма да я прости, а пък Татяна Лолова ще види сърцето на танца. И в средата за баланс е Васко Найденов. Допълват се прекрасно според мен.

- Самите участници в шоуто коментирали ли сте някога помежду си хонорарите, които всеки получава? Според столичен вестник част от звездите в "Байландо" вземат по 2000 лв. за седмица?!
- Само организаторите на предаването са наясно с тези неща, ние помежду си до момента не сме обсъждали този въпрос. Доколкото знам, никой тук не коментира нищо за никакви пари. Такава конкуренция на ниво кой колко взема, няма.

- Христо, за теб се говорят и пишат всякакви неща - че си много взискателен към жените, че изискванията ти са толкова големи, че едва ли не никоя дама не е способна да ги оправдае?!
- (бурен смях) Не съм ги чел тези неща за себе си, но просто не се припознавам в тях. Аз имах приятелка, с която бяхме заедно 7 години. С нея или трябваше да се оженим, или да спрем да бъдем заедно. Двамата предпочетохме второто и така от няколко месеца съм самичък.

Не ми е било трудно да намеря до себе си жена, защото просто не ми се е налагало и да я търся - все пак 7 години съм бил с бившата си вече приятелка. Имах всичко, от което се нуждаех, само че когато отношенията не могат да се изграждат вече нагоре и спрат в едно положение, по-добре да ги нямаш, отколкото да поддържаш нещо, което няма развитие. Аз не обичам нещата да се оставят в застой. Това решение го взехме двамата заедно. Сега малко ще си се порадвам на свободата, пък после ще видим какво ще се случва. Човек никога не знае какво му предстои.

- Иначе, как ти се отразяват всичките тези безкрайни и твърде любопитни за теб слухове?
- Ами доста са интересни и за мен. Веднъж ми бяха казали, че съм спал с Радина Червенова и затова съм се бил издигнал в кариерата си; междувременно съм пил и съм преспал с целия елит на Асеновград (Христо Калоферов е родом от Асеновград - б.а.) и заради това съм се издигнал; и в същото това време звъня на секстелефони от службата и от тях съм направил 2700 лв. сметка??! Аз ако всичките тези неща ги правя, сигурно досега щях да съм умрял. Нали се сещаш на колко фронта едновременно трябва да бъда, за да се факт всичките тези работи.

- Накрая ми кажи нещо за партньорката ти на сцената - Росица Караджова, която е глуха. Казваш, че се разбирате без никакъв проблем - как по-точно?
- Роси е напълно интегрирана в обществото на чуващите и това й е отнело години, но го е направила. Ако седнеш и й говориш насреща, тя разбира всичко, защото чете по устните. Дори не се налага да правиш и жестове.

Иначе мечтата на Роси е да учи актьорско майсторство, но за да кандидатства, трябва да мине медицински преглед, който да удостовери, че тя вижда добре, чува добре и няма други тежки здравословни проблеми. Но по очевидни причини с графата "чуване" тя няма как да се справи добре. Но въпреки това Роси води тази битка!

И знаеш ли защо - има една голяма именита актриса, носителка на “Оскар”, която също е глухоняма и също се е борила с тези неща. И е успяла да ги пребори. Същото иска и се стреми да постигне и Роси, и е абсолютно сигурна, че ще сбъдне мечтата си. Тя е сигурна на 100 % в това, за да докаже, дори и да не спечели, че е талантлив човек, който няма да стои със 130 лева в Хасково като инвалид. Роси има талант, има сили и възможност да покаже нещо.

Интервю: Анелия Попова

Снимка(водеща): Лилия Йотова