С Чочо празно нямаше и нямаше скука. Ако изгърми тук някой прожектор да знаете че това е защото той е тук.

Той е дивак и ще продължи да ни ръчка. Така Христо Мутафчиев описа пред БТВ приятелството си с Чочо Попйорданов.

„Познаваме се с Чочо от 1988 г. В Карлово имаше фестивал на младото българско кино. Тогава аз бях войник в ДНА и разбрах, че Чочо Попйорданов и Коста Цонев са гости. Там имаше дискотека на центъра и аз отидох с униформата и започнах да танцувам брейк“, каза Мутафчиев.

Тогава той ме изправи и ми каза „Кой си ти бе“? Аз му казах „Ще ти ставам колега“. Тогава Чочо ми каза „Ами добре дошъл“ и ми стисна много силно ръката, разказа неговият приятел. Той няма инстинкт за самосъхранение, камо ли за съхранение към другия. Като ти стиснеше ръката можеше дори да я счупи, каза Мутафчиев. Той разкри, че Чочо е бил изключително романтична душа, понякога му ставало тъжно, плачел тихичко, затварял се в себе си.

Една от любимите му фрази е била, че „Животът е дълго изречение пълно с правописни грешки“. Чочо беше добре и се подготвяше за юбилейното 200-но издание на “Хъшове“, нямаше никакви намерения за самоубийство, както започнаха да пишат разни жълти вестници. Всички актьори давали клетва преди всяко представление, която завършвала с култовата реплика - „Кой ни мисли зло, на майка му у гъ.о“. Стигали сме до бой и до шамари, за да се стегне и да си довърши представлението, разказа Мутафчиев. Тогава той се затваряше и трябваше да го разтърсим.

Голямата му чувствителност, романтичната душа и загубата на близки хора в крайна сметка го доведе до тук, каза Мутафчиев. Трагедията на гробищата се е случила докато са садили петунии на гроба на майка му. Тогава той е тръгнал да отстъпва назад. Даниела, която живее с него му е казала да спре, но той е продължил. Вероятно се е спънал и е паднал от 2,5 м височина. Спекулациите са за спекулантите, така Мутафчиев коментира слуховете, че Чочо е бил пиян. Имаше нещо, което го разрушаваше, но не беше саморазрушителен като човек. Полагаше неимоверни усилия да спре, каза Мутафчиев. Проблемът в него е бил ензима, който разяжда алкохола. Това обаче не беше, за да се саморазрушава. Не алкохола, а неговата чувствителност го доведе до смъртта му. На Великден си отиват велики хора, Христос Воскересе, а някои ги отнесе, каза Мутафчиев.

Чочо мечтаеше да снима с Ал Пачино. За да го накараме да се стегне и да играе Хъшове го излъгахме, че вечерта представлението ще бъде гледано от Мартин Скорсезе и Копола. Тогава тук се снимаше „Черната далия“. Накрая така се стегна и накрая на представлението дори каза, че го бил видял. След това дълго време не можеше да ни прости, каза Мутафчиев.