Че Христо Мутафчиев е недолюбван в гилдията си, призна и самият той в неотдавнашно интервю за “ШОУ”.

Тези дни пък “драгият зрител” и негови колеги настръхнаха срещу шефа на Съюза на артистите заради последните му “протестни” изцепки. И побързаха да притоплят мълвата, Мутафчиев е бил “клиент” на прокуратурата заради “имотна далавера” с апетитна сграда на САБ.

“Актьорите се готвят за протести, защото от месец септември не са вземали заплати!”, каза преди дни председателят на Съюза на артистите в България и публично подкрепи студентските протести в СУ. Проучването на “ШОУ” обаче съвсем не достигна до тези изводи.

Според попитаните директори на театри забавянето на заплатите било инцидентно и не било повод за недоволство. Някои правят и забележката, че Мутафчиев се пъчи, но няма как да повлияе на гилдията, защото в Съюза на артистите членуват “рекордно нисък” брой актьори.

Самият Мутафчиев също го призна по повод поредната криза в Сатирата. Факт, че при нито една конфликтна ситуация в “театъра комиците” не потърсиха подкрепата на творческия си съюз.

Сега недолюбваният Мутафчиев пък бе нападнат политически:

“Напъните му да се сложи на ГЕРБ и на Бойко вече дразнят!”, пишат из форумите и припомнят, че актьорът цял живот щял да бъде признателен на експремиера заради самолета, с който му услужил, когато получи инсулт.

“Мутафчиев наистина прекали! Стигна дотам, че ни дава за пример и онова недоразумение Симеон Дянков!”, недоволстват актьорите и цитират изявлението на своя колега и шеф:

“Когато плюеха Дянков за неговата политика и обясняваха, че пицата му била постна, той отдели средства в един фонд за структурни реформи. Оттам се черпеха пари, когато трябваше да се финансира конкретна реформа”. Каква реформа?! - контрират театрални директори, скептично свивайки устни и се чудят какво хубаво е видял в реформите на Дянков колегата им.

Междузвездната война в актьорската гилдия очевидно не се спира пред нищо, щом като стигна чак дотам, че колеги на Мутафчиев се присетиха за старо предаване на Маргарита Михнева от марката й “Неудобните” по Канал 3, излъчено на 14 декември 2011-а.

В него става въпрос за творческата база на артистите в Боровец, съсобственост с друг съюз – този на музикалните и танцовите дейци.

Предаването има следното лого: “Как бе разграбена почивната станция в курорта „Боровец”, собственост на Съюза на артистите в България и Съюза на музикалните и танцовите дейци”.

Покрай неудачите със стопанисването на базата се развива и тезата, че Мутафчиев еднолично я преотдава, като прескача мнението на председателя на Съюза на музикалните дейци по онова време – Жени Захариева.

Остават и подозрения, че актьорът е взел покрай сделката пари под масата и че срещу него е било повдигнато прокурорско обвинение.

Някои дори твърдят, че заради близостта на Мутафчиев с Бойко Борисов, то било потънало някъде по “пътя” и “умряло” в папките.