Филм за подвизите на полските и българските бойци в Ирак снима варшавското Студио за документални и игрални филми.

Работното заглавие на лентата е “Кербала” и разказва за четиридневната операция през пролетта на 2004 г., в която полският военен контингент отблъсква атаките на ислямистите срещу кметството.

В първата линия на отбрана под полско командване са българските бойци с бронетранспортьори. В образите на двама от тях влизат актьорите Христо Шопов и Александър Сано.

На 3 април 2004 г. започва въстание на шиитските екстремисти. Т.нар. армия на Махди удря едновременно няколко града.



В центъра на Кербала при кметството е една от най-жестоките битки. 30 полски и 20 български бойци отбраняват градската управа.

Срещу тях - стотици бунтовници. Екстремистите стрелят с автомати, гранатомети и оръдия. Най-големият страх на бойците от контингента е да не им свършат мунициите.

Сражението продължава цяла нощ, убити са между 80 и 100 бунтовници. Българи и поляци използват телата на мъртвите врагове за щитове. В цялата схватка леко ранен в лявото рамо е само един от нашите - редник Ненко Петков Котов. В полската военна история битката при кметството в Кербала се води като най-тежкото сражение, в което са участвали поляци след края на Втората световна война.

Режисьор и сценарист на филма е Кшищоф Лукашевич, а главните роли са поверени на Антони Круликовски, Анджей Хира, Лешех Лихота и Михал Журавски. От българска страна им партнира Христо Шопов в ролята на кап. Гетов.

Снимките започват още през 2012 г., но заради финансови затруднения продукцията е замразена и тръгва отново тази пролет. В момента върви подготовката за основната част на филма, а режисьорът и сценографът Марек Варшевски искат да пресъздадат максимално точно кметството и площада пред него. Копродуцент от българска страна е „Мирамар филм”, която участва с български художници и постпродукция.