Христо Стоичков даде интервю за българското издание на списание FourFourTwo. Основна тема в юлския брой е Мондиал 2010 и световната титла на Испания, но Камата говори за любовта си към Барселона и офертите му за треньор.

- Кой е футболистът, който съжалявате, че не видяхме на Световното?

- Всички големи актьори бяха тук. Липсваха някои залязващи звезди - бразилците Роналдиньо и Роналдо, също и Дейвид Бекъм. Те само можеха да блеснат в някой мач, но едва ли щяха да променят цялата картина. Много сила и малко техника. Много защитна тактика и малко красива игра. Много страх да не се загуби и малко рискове. Но като цяло изненадите компенсираха липсата на голяма зрелищност и спасиха първенството от скука.

- Как намирате все по-срещаната тенденция чужденци да водят националните отбори. И вие самият коя селекция бихте поел?


- Чужденец да поеме отбора на дадена страна? Това отдавна не впечатлява никого. Но представете си колко интересно ще стане, ако ФИФА забрани това. Знам ще има гласове, че така се спира развитието на по-слабите във футбола държави. Но пък ще е справедливо - страната ти се води от сънародник. Колкото до мен - аз и сега имам две оферти да водя национални отбори. Но съм си обещал вече да бъда внимателен в избора си.

- Един от тези треньори е Фабио Капело. Намирате ли нещо сходно между неговия Милан, който ви победи на финала за КЕШ с Барса, с това което прави в Англия?

- Дори и във футбола всичко си има срок на годност. Това първо. Второ, не виждам какви сравнения могат да се правят за Капело. През 94-та той триумфира на финала, като победи фаворита в мача, а сега си тръгна твърде рано. И при тези факти всякакви коментари са излишни.

- Разпали се дискусия за видеотехнологиите. Ако те съществуваха през 1994 г., можеше ли България да стигне финал?

- Във футбола няма "ако". Една греда, една дузпа или една засада понякога решават мача. Решават съдби на отбори, на играчи, на треньори. Технологиите ще помогнат на истината и може би им идва времето. Футболът става все по-динамичен и бърз, а съдиите по-бавни и грешни. Трябва да им се помогне, трябва да има справедливост. Но от друга страна, във ФИФА са наясно, че технологиите ще убият една от магиите на футбола. Та за спорния гол на англичаните във финала на Мондиала през 66-а срещу Германия се говори и до днес! Цели 44 години!

- А вие сигурен ли сте, че щяхте да вкарате и втора дузпа срещу адзурите, ако френският съдия Жоел Киню я беше отсъдил?

- Казах ви - във футбола няма "ако." А дузпата щях да я вкарам. Сънувал съм как го правя. Ние заслужавахме да играем на финала в Щатите. Бяхме суперотбор. Но този френски крадец ни ограби.

Преди три-четири години някои в България казаха, че не съм готов да помагам и аз се оттеглих. Времето ще определи дали са били прави.

- Завръщане в Барселона на дневен ред ли е? Особено след като има нов избран президент в лицето на Сандро Росел?

- Аз не съм напускал Барселона. Няма да напусна Барселона и когато тръгна за оня свят. Барса е в моето сърце, а аз съм част от историята на Барса. Сега има промени, предстои ми и среща със Сандро Росел, но това са преходни неща.

- Очаква се конкуренцията в испанската Примера да стане жестока след идването на Мауриньо в Реал Мадрид? За колко време Жозе ще свикне със стила в Испания?

- Той е доказал, че много бързо се приспособява. Не вярвам да има проблеми точно с адаптацията, защото познава Примера от времето, когато работеше като помощник-треньор при нас в Барса. За резултатите ще трябва да почакаме. Когато Барса ти е конкурент, всичко е по-различно, по-трудно и по-сложно. Независимо кой си и каква сила имаш.