За радост на почитателите на Жорж Папазов, на 27 октомври 2014 г. излиза от печат книга, посветена на литературното му творчество.

„Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ представя художника сюрреалист Жорж Папазов, творил във Франция до края на живота си през 1972 г. „Всички знаят, че Папазов е писал книги на френски език. Просто никой не смята това за свръхважно за един художник“, споделя авторката и решава да вербализира художествените му изображения и да запознае читателя с непознатите в превод на български негови романи и мемоарите му за известни личности от артистичните среди във Франция, сред които Жул Паскин и Андре Дерен. Създаваните от Папазов картини са в центъра на авангардните сюрреалистични тенденции през 20-те и 30-те години на XX век – той е показвал работите си на изложби в цяла Европа и в САЩ. Нерядко са се разгаряли спорове около стила му, но по-обстойните анализи са публикувани едва след смъртта му.

Румяна Л. Станчева е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, автор на книги по балканистика и по сравнително литературознание (румънска, френска и българска литература).