На 23 март от 14 часа във VIVACOM Art Hall ще се проведе втората лекция от образователната инициатива “Въведение в съвременното изкуство/ Художници говорят за изкуство”.

Лектор ще бъде докторът по културна антропология Красимир Терзиев с презентация на тема „В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?”. Модератор и този път ще е младият куратор и критик Вера Млечевска.

Лекцията на Красимир Терзиев  ще се фокусира върху дигиталната култура в опит да обобщи резултатите от проникването на дигиталния модел в художествените практики. Проследявайки понятия като „експериментално кино“ и „видео арт“, лекторът ще направи анализ на тенденциите в нашето съвремие, в което обикновеният потребител е въоръжен със същите средства за производство на образи, както и професионалистите. В края на лекцията участниците ще имат възможност да се включат и в дискусия по темата.

Красимир Терзиев е завършил живопис в НХА, София. Участвал е в изложби и кино/видео програми в Centre Pompidou, Париж; Argos Centre for Art & Media, Брюксел; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Мадрид и много други. През 2012 г. излиза от печат книгата му “Ре-композиция. Автор, медия и произведение в епохата на дигиталното възпроизводство”.

Образователната инициатива „Въведение в съвременното изкуство“ се организира от Фондация „Отворени изкуства“ и VIVACOM Art Hall за втора поредна година. Под надслов „Художници говорят за изкуство“, тази година тя ще представи на публиката изкуството през погледа на някои от водещите артисти у нас. В рамките на образователната инициатива в периода март-юни ще се проведат шест лекции на различни теми, които ще дадат възможност за по-задълбочено и рефлекcивно познание върху историята на авангардите и изкуството на постмодерната епоха.

Програма на лекциите до края на курса:

23 март – „В здрача на пост-медията. Всичко е дигитално, но можем ли да говорим за дигитално изкуство?“ – Красимир Терзиев 

6 април - „Психоанализа, съвременно изкуство и разширените диспропорции на естетическото съзнание“ – Петер Цанев

20 април – „(Не)очаквани съвпадения“ – Борис Мисирков и Георги Богданов

18 май - „Сайт-специфик арт. Да преместиш работа, означава да я разрушиш“ – Правдолюб Иванов 

8 юни – „Исторически контекст на съвременното пърформанс изкуство. Жива акция в ерата на мобилния интернет“ – Боряна Росса 

Водещ: Вера Млечевска

Входът за лекциите е свободен с предварително записване  на info@openarts.info.