Бившият национал Чавдар Янков категорично отрече съпругата му Ася да е замесена в аферата „Лиланан”. Половинката му Ася Йочева бе задържана и разпитана по повод на аферата за незаконно усвояване на средства от еврофондове през фирмите на певицата Лилана.

Както е известно, двете бяха тв водещи в телевизия ММ, а след това имаха и дует L.A. за кратко. Дългогодишното им приятелство прерасна и в бизнес отношения, а именно по тази причина Ася бе привикана в следствието, за да дава показания.

„Жена ми няма нищо общо с тази афера. Не знам за какво става дума. Няма за какво да е виновна. Друго не знам и не мога да коментирам. Дали се занимаваме с еврофондове? Занимавах се с евро, докато играех в Германия. Там ми плащаха в евро...”, завършва той.

Чавдар и Ася са заедно вече дълги години и са родители на две деца. Бившата половинка на Лилана в музикалния дует „Ел Ей” е изградила образ на примерна съпруга и майка. Тя се изявява преди време и като актриса, дори участва в сериала „Стъклен дом”, но се отказва от кариерата си, когато се събира с Чавдар Янков и семейството се мести последователно в Германия, Украйна, Русия и Ася е плътно до мъжа си, пише „България днес”. А междувременно регистрира в Англия и фирма за доставяне на софтуерни продукти.

Що се отнася до схемата за еврофондове, описана от разследващите, тя е следната. Фирми на Лилана и съдружника й Мартин Димитров, печелят различни европейски проекти и закупуват от чуждестранните дружества софтуер, като така оправдават харченето на огромните суми пари.

Самата чужда фирма не извършва никаква дейност, освен да издава фактури по проектите на Лилана. В същия момент проверка на прокуратурата показва, че самият софтуер е собственост на българска компания, а Лилана и съдружника й само го ползват, без да са плащали реално усвоените пари от еврофондовете.

През 2016 година фирмата на Ася – „Телерайз Лимитед” започва дейност у нас, участвайки в европроекти на контролирани от Лилана и съдружника й фирми. Сред тях е и „Новатор” ООД, която усвоява близо 2 милиона лева еврофондове. Фирмата до момента е изпълнила три европроекта.

Според информационната система на еврофондовете ИСУН, по всички тях доставчик на софтуер за „Новатор” на Лилана и съдружника й Димитров е английската фирма на Ася Йочева „Телерайз лимитед”, като за различните проекти сумите варират - от 388 800 лв до 1 358 000 лева, прибрани от дружеството на Йочева... Развръзката тепърва предстои!