"Игра на тронове" спечели най-важната награда "Еми" - за най-добър драматичен сериал, на 67-ото връчване на наградите за най-добрите праймтайм предавания.

Той водеше в броя на номинациите – 24. Сериалът спечели и наградата за режисура, а Питър Динклидж си тръгна със статуетка за поддържаща роля.

Тържествената церемония по обявяването и награждаването на лауреатите, водещ на която беше комедийният актьор Анди Самбърг, бе снощи в театър Майкрософт в Лос Анджелис.

Втората по важност награда "Еми" - за най-добър комедиен сериал, беше спечелена от "Вице".



Вайола Дейвис е първата чернокожа звезда в историята на наградите, която печели приз за "Най-добра актриса в драматичен сериал" с ролята си в "Как да ти се размине убийство". Джулия Луис-Драйфус за четвърти път взе статуетка за "Най-добра актриса в комедиен сериал" – за "Вице". Статуетка за поддържаща роля в комедиен сериал грабна Алисън Джени ("Mom"), а същата награда, но за драма - Узо Адуба ("Оранжевото е новото черно").

Джон Хам бе избран за "Най-добър актьор в драматичен сериал" за ролята си на Дон Дрейпър в "Момчетата от Медисън авеню". Това е неговата първа победа на "Еми", въпреки че е бил номиниран цели 16 пъти. Джефри Тамбор си тръгна с приз за "Най-добър актьор в комедиен сериал" за "Транс родител". Тони Хейл бе отличен за поддържаща роля за "Вице".

Сериалите и програмите на HBO спечелиха общо 14 награди.

Наградата "Еми" е създадена през 1949 г. Тя се смята за аналог на "Оскар" при телевизионните продукции. Победителят получава 3-килограмова статуетка на крилата жена, олицетворяваща музата на изкуствата, в протегнатите си ръце тя държи атом. Последният символизира научно-техническата страна на телевизията.