Служители на ГДБОП нахлули в имот на музиканта Илия Илиев от „Ку-Ку Бенд”. Това съобщи самият той снощи в ефира на „Шоуто на Слави”, където работи.

„Влязоха без съответната заповед за обиск, заплашвайки ме с думите, че ще ме накарат да лазя по снега, ако не отворя доброволно помещението”, обясни Илиев.

Инцидентът станал в четвъртък сутринта.

„Майка ми се обади по телефона и ми каза, че от ГДБОП били пред мое складово помещение и искали да го обискират. В 9.13 ч. вече бях там. Попитах ги дали имат заповед за обиск, но се оказа, че нямат такава”, коментира Илиев.

Илиев разговарял със служителка в униформа, която му се представила като Малакова. Той искал от нея документ, който разрешава на антимафиотите да навлязат в имота му. Служителката на реда обаче заплашила проф. Илиев, че ще го накара „да кляка и да лази”, ако не се съгласи да отвори доброволно помещението.

Илиев я питал защо нямат заповед от шефа им Станимир Флоров, а служителката му отговорила: „Ще използвате името на г-н Флоров, ли? Лично ще му кажа да ви разследва”, каза музикантът.

Въпреки всичко той се съгласил и отключил вратата към складовото помещение.

„От 1 февруари тази година съм отдал помещението под наем на една фирма, занимаваща се със счетоводство”, поясни Илиев. „Исках да направя нещо като студио за обучение на музиканти, но заради кризата нещата не станаха и го дадох под наем”.

Илиев обясни, че не е получил никакъв документ от ГДБОП за това какво точно са взели от помещението му.

„Ако аз съм прегрешил нещо с моите действия, и съм виновен с нещо, ще се извиня публично пред цяла България, но ако вие имате някаква вина, нека компетентните органи да кажат това, тогава не знам вашето извинение в какво ще се изрази.” – заяви Илия Илиев.

Според адвокат Николай Хаджигенов това безспорно е полицейско насилие, в чист вид – злоупотреба с власт.

„По отношение злоупотребата с власт, принципно полицията трябва да има постановление, документ – по искане на прокуратурата, документ от съответния съд, който е компетентен. Законът предвижда едно единствено изключение, когато има неотложност на случая – да се съхраняват наркотици, извършва се престъпление към момента или се укрива рецидивист, а не склад с папки, или офис. Това не е неотложност. МВР поради мързел или нежелание да се занимават с такива дреболии, като закона, тяхното вътрешно убеждение, че някой е крив, е съвсем достатъчно. Те не искат да си вадят предварително документи, защо трябва да сезират прокурора, пък той да се обърне към съда. Да де, ама като се обърнат към съда, той ще иска доказателства. Те затова не си дават труд. Отиват, разбиват вратите, взимат каквото искат и после протоколите. В случая е нарушение, защото няма налице твърдяната от тях неотложност”, коментира още адвокатът.

От своя страна, водещият на шоуто Слави Трифонов заяви: „Полицията трябва да защитава гражданите, а не да ги тормози”. Той призова шефовете на ДАНС и ГДБОП да разследват случая и да дадат повече информация, както и да има оставки.