Илиян получи за трети път приза "Певец на годината" на телевизия "Планета", което учуди голям кръг почитатели на жанра. Изпълнителят не скри в телевизионен ефир:

"Сериозна конкуренция ми беше Борката тази година. Между другото доста беше дръпнал с гласовете по едно време".

Песента му "Чикита", излязла през 2011-та, не успя да достигне успеха на синглите му от предишните години - "Тупалка" и "Йо-йо", което породи съмнения у мнозина, че Илиян ще успее да грабне за пореден път отличието.

"Колко песни трябва да пусна - 150 песни?! Публиката си показа - нямаше някакви агитки, както при Галена и Преслава. Ако при мен се беше случило, щеше да ми е много кофти. Публиката викаше: "Илиян, Илиян..." - и на мен това ми беше достатъчно" - сподели Певецът на годината в "Станция Нова", пише signal.bg.

Илиян не скри, че е имал големи притеснения относно това как феновете ще го приемат, когато излезе на сцената в Зала 1 на НДК.

"Донякъде публиката беше много агресивна. Много ми беше притеснено и дори на шефа му споделих това. Някъде на 80% всеки си знае за себе си какво да очаква, но публиката все пак..." - казва певецът.

За взаимоотношенията между Преслава и Галена той е убеден: "Дори и да има нещо между тях, те няма да го покажат. Аз съдя по себе си, дори да има нещо, което ме притеснява, няма да го покажа пред хората".

Иначе за подялбата на наградите, той подчерта, че я е имало и преди:

"Когато Миро спечели наградата за "Певец на годината", той също си раздели наградата с мен и ме покани на сцената" - спомня си той и заявява: "Феновете са най-важни. Агитката колко ще е 100 човека, тя не може да надвие другите".

Според "Певецът на 2011 година", изпълнителите ще стават все по-пестеливи на нови песни, защото не е най-важно количеството на песните, а силните хитове.

"Галката е направила 12 парчета с много скъпи клипове и защо не взе наградата тогава?! Колегите тепърва ще се осъзнаят, че няма смисъл да се правят толкова парчета" - убеден е той.

Илиян призна, че би експериментирал в поп музиката, стига да има хубаво парче, не изключва и възможността за дует с Преслава.

Той обясни, че с всички свои дуетни партньорки работи с удоволствие и успява да се нагоди към всяка една:

"С всички ми е хубаво. Аз нито съм злопаметен, нито мразя. Никого няма да обидя или да кажа нещо лошо" - подчертава изпълнителят на "Тупалка" и признава, че неведнъж се са опитвали да го вкарват в интриги:

"Интригите при певиците са чести, защото те са прекалено много. За всеки има хляб. След като ти е дадено, ще стане. Какво толкова има да делим" - недоумява той и признава, че между него и колегите му от трио БИК няма такива проблеми: "Отдава ни се. Всеки си гледа работата. Даже си излизаме заедно с Борето и Коцето".

"За да бъдеш "Певец на година" отговорността е не само да правиш правиш песни, а навсякъде по света, където ходиш, да оставяш хубаво впечатление. Шефът ми каза: "Песните са едно на ръка, но като цяло е много важно как се представяш през цялата година".

Дали една песен ще стане хит не винаги може да се прогнозира с точност, казва от собствен опит певецът:

"Когато направихме Джек, Джек, мислехме че ще стане хит, но ето, че не стана".