Министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. посланика на Италия в България Марко Контичели представят изложба, организирана от Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ, в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня и Музей „Квадрат 500”.

Ще бъдат изложени повече от 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратора, които документират пътя на художниците, които в течение на две поколения придават нов облик на илюстрованата книга за деца. Тяхната оригиналност и експресивно богатство са се наложили и в чужбина, където авторите получават награди и признания.

„Независимо дали се доверяват на минимализма на знака, на емоционалния заряд на цвета или на комбинацията от няколко умело балансирани елемента, илюстраторите са способни да предизвикат изумление и да променят възгледите на читателя, карайки го не само да гледа, но и да вижда. Чрез техните творби се стремим да допринесем за обогатяването на културната панорама на България, която обръща специално внимание както на четенето, така и на децата. Свидетелство за това е прекрасната обстановка, в която ще бъде експонирана изложбата - Националната галерия, която откликна на поканата за сътрудничество, предоставяйки престижните си изложбени пространства за радост на зрителите.“ – обясняват организаторите.

Изложбата, подкрепена от Регион Емилия-Романя, бе наскоро представена в Мадрид и Берлин, а оттук ще тръгне за Пекин. Официалното откриване ще се състои на 14 юни от 18.00ч. и на него ще присъства един от илюстраторите – Алесандро Сана. Той ще остане в София в продължение на няколко дни за да води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще е посветен на децата – привилегированата публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.

Любителите на илюстрацията, както и тези на книгите за малки и пораснали деца, могат да разгледат изложбата от 15 юни до 25 юли в Националната художествена галерия - Музей Квадрат 500, ул. 19-ти февруари 1, София.