Подпорната стена, от която падна актьорът Чочо Попйорданов, е по-висока от одобрения проект на частното гробище в "Бояна".

Разминаването е установено от експерти на общинската дирекция по строителен контрол и ДНСК, които са били вчера на мястото на фаталния инцидент и са проучили щателно всички документи и одобрения проект за частния имот.

Според проекта, който е бил одобрен от бившия главен архитект на район "Витоша" преди повече от 3 г., стената е трябвало да е с височина 1,5 м. На място обаче проверяващите са установили, че тя е над 2 метра, пише lifestyle.bg.

Обектът е въведен в експлоатация през 2010 г. от ДНСК и тя е органът, който може да налага санкции. Затова общината е предоставила вчера всички документи за обекта, които има.

Не е ясно дали към момента на приемането на обекта стената е отговаряла на проекта и впоследствие е била надстроена, или още от самото начало се е разминавала с разрешеното. Според експерти при сегашната си височина стената е трябвало да бъде обезопасена.

Столичната община ще извика утре собствениците на частното гробище, за да получат констативен акт за установеното нарушение.

След това трябва да бъде издаден и акт за административно нарушение. По закон глобата, която може да бъде наложена, е от 5000 до 20 000 лв., ако актът е издаден от общината, и до 50 000 лв., ако е от ДНСК.