Условията на Луната били достатъчни, за да поддържат прости форми на живот. Това е било възможно малко след като тя се е образувала преди 4 милиарда години. Това разкриват професорите по планетарна наука и астробиология в Лондонския университет Шулце-Макух и Ян Крауфорд,

Проучването им се основава на резултатите от неотдавнашни космически мисии и анализи на лунни проби, които показват, че Луната не е толкова суха, както се смяташе досега. През 2009 и 2010 г. международен екип от учени открива на Луната стотици милиони тонове лед. Ранната Луна вероятно е била защитена от магнитно поле, което би могло да защити микроби от смъртоносни слънчеви ветрове, пише fakti.bg.

Шулце-Макух признава, че определянето дали животът е възникнал на Луната или е бил транспортиран от други места "може да бъде разрешен само чрез бъдеща програма за лунно проучване". Освен това експериментите могат да се извършват в симулирана лунна среда на Земята и на Международната космическа станция, за да се види дали микроорганизмите могат да оцелеят при условията, за които се предполага, че са съществували на ранната Луна.