Тази сутрин хиляди потребители в България се оказаха без любимата си социална мрежа Facebook.

Комуникацията между хората не е спряла – по Skype валят съобщения: "Имаш ли Facebook?” и откритието е, че е мрежата е изчезнала. Някои все пак успяват да заредят страницата, но само след минути отново имат проблем.

Липсата на Facebook накара много хора да се разровят в телефонните си указатели и да се обадят на приятели и да ги попитат имат ли достъп до мрежата. Съобщения с въпроси около Facebook заливат и Twitter, пише inews.bg.

Facebook е една от най-популярните социални мрежи у нас, а социологическите агенции сочат сайта като най-посещаемия сайт у нас. За много хора ежедневието е именно тази социална мрежа, където се срещат със своите познати, участват в групи, споделят снимки и играят на "фермери" и собственици на кафенета.

Но социалната мрежа е и често критикувана. Един от големите "врагове" са хакерите от "Анонимните". Последната им заплаха беше, че на 28 януари ще ударят Facebook, тъй като социалната мрежа не защитава правата на потребителите и техните лични данни. До този момент обаче социалната мрежа не бе срината, както гласяха заплахите.

В международните агенции се появиха съобщения на потребители за липсата на Facebook в много държави в Европа и в Близкия Изток. Сред засегнатите са Франция, Германия, Русия, Швейцария, Украйна и Великобритания. Мобилните апликации на смартфоните обаче работят.

Все още няма яснота каква е причината за срива на сайта. В края на 2010 година също имаше подобни краткотрайни липси на социалната мрежа. Тогава от компанията обясниха, че причината е била поправката на технически бъг в системата, която е сринала сървърите.

Оттогава обаче мрежата се разрасна многократно.

А вие имате ли достъп до Facebook?